Jump to content

Motivációs levél: így kezdj hozzá!

2013. 04. 17. 00:00

Kevés a munkalehetőség, sok a jelentkező, nem várható el a leendő munkaadónktól, hogy pusztán az önéletrajzunkban szereplő néhány adat és szám meggyőzze arról, hogy mi vagyunk a számára megfelelő munkaerő. Egy jó motivációs levéllel viszont előnyre tehetsz szert másokkal szemben! Segítünk, hogy jól írhasd meg!

Az első és legfontosabb, hogy tudd, a motivációs levél érted van: lehetőséget biztosít a számodra, hogy megmutasd, mennyire elkötelezett vagy a szakmád és a leendő munkád iránt, és azt is megmutathatod leveleddel, hogy mennyire lelkes és megbízható vagy.

Amikor motivációs levelet írsz, emlékezz arra, hogy levelet írsz, vagyis a levélírás műfaji szabályait feltétlen be kell tartanod. A levelednek tartalmaznia kell a megszólítást, az indoklást, hogy miért jelentkeztél a munkára, az elköszönést és az aláírást.

A motivációs leveled formailag feltétlenül különüljön el az önéletrajzodtól: együtt, egy levélben, de két külön dokumentumként csatold őket. Törekedj arra, hogy a motivációs leveledben azokról a dolgokról írj, amit az önéletrajzodban nem említhettél meg! Képzeld magad a munkaadód helyébe, és gondold végig az ő szemével, hogy milyen információ lenne fontos a számára, ezeket pedig mind írd is le a motivációs leveledben! Azokat a dolgokat azonban, amiben nem vagy jó, semmiképp se említsd!

A motivációs leveled elején – közvetlenül a megszólítás után – írd meg, hogy milyen pozícióra jelentkezel, és azt, hogy honnan értesültél az állásról. Ezután jöhet a lényeg: írd meg, hogy miért szeretnéd, ha Te kapnád meg az állást, és azt, hogy miért szeretnél az adott cégnél dolgozni. Sorolj fel minden érvet, amelyek amellett szólnak, hogy Téged válasszanak! Feltétlenül említsd meg, hogy milyen munkát végeztél a korábbi munkahelyeiden, és ott milyen sikereket értél el. Ha más munkakörben szeretnél elhelyezkedni, mint ahol eddig dolgoztál, érdemes megemlítened, hogy az eddigi tapasztalataid, a korábbi munkád, végzettséged, esetleg hobbid hogyan kapcsolódik az új munkakörhöz.

Leveled legyen eredeti, de semmiképp se legyen mesterkélt vagy modoros, kerüld a többszörösen összetett mondatokat, helyette inkább egyszerű, világos mondatokat írj! Törekedj arra, hogy a motivációs leveled tükrözze a személyiségedet, és optimista benyomást keltsen.

Lényeges, hogy miután elkészültél a motivációs leveled megírásával, többször olvasd át azt, csiszolj a stíluson, és javíts valamennyi helyesírási hibát! Ha szükségét érzed, mutasd meg a motivációs leveledet egy barátodnak vagy családtagodnak is, és kérd ki a pártatlan véleményüket!

Ha mindez megvan, nincs más hátra, mint, hogy elküldd a levelet. Ne feledd a leveled alján feltüntetni a neved és az elérhetőségeidet! Ugye, hogy nem nagy ördöngősség?


Fotó: FreeDigitalPhotos