Jump to content

Mennyit kellene keresned a házimunkával?

2013. 04. 18. 00:00

Belegondoltál már abba, hogy mennyi pénzt spórolsz meg azzal, hogy Te végzed el a háztartási munkákat? Tudod, hogy mennyibe kerülne, ha mindezt valaki másnak kellene elvégeznie helyetted? Lássuk a számokat!

Nézzük, milyen munkákat is végzel otthon: főzöl, takarítasz, mosol, vigyázol a gyerekekre, vezetsz és rendben tartod a kertet. És mennyibe kerülne mindez, ha magad helyett más végezné el?

Ha azt szeretnéd, hogy a főzést egy szakács végezze helyetted, akkor az alkalmazása havi 100-120 ezer forintba kerülne. Egy másik megoldás, ha étteremben esztek, ám ez sem olcsó mulatság, alkalmanként 2-5 ezer forintot is ki kell fizetnetek, ez havi szinten 100-150 ezer forint is lehet. Ennél olcsóbb megoldás, ha ételkiszállító céggel hozatod az ebédet, ez napi 900-1000 forintba kerül, amely havi 27-30 ezer forintos kiadást jelent minden egyes hónapban.

A takarítás sem olcsó mulatság, ha mással akarjuk végeztetni: alkalmanként 6-8 ezer forintot kell kifizetnünk érte, és ha azt szeretnénk, hogy valóban tisztaság legyen, érdemes hetente kétszer takaríttatni, ez havonta összesen 48-64 ezer forintba kerül. Ezen felül évente egy vagy két alkalommal nagytakarítást is érdemes végeztetni, amely még 10-20 ezer forinttal terhelheti meg a pénztárcánkat.

Mi történne, ha ezentúl nem mosnál, hanem helyette mosodába hordatnátok a mosnivalót? Egy egyszerű ing vagy blúz tisztíttatása 6-700 forintba kerül, egy-egy nadrágé vagy szoknyáé pedig 800-1000 forint. Így összesen heti 4-5 ezer, havi 16-20 ezer forintot kell ruhatisztításra szánnunk.

Gyerekeitek is vannak? Mennyit kellene költened a felügyeletükre, ha azt nem Te végeznéd? Bébiszittert 850-900 forintos óradíjért már találhatsz, de ha rendszeres segítséget szeretnél, érdemesebb azon elgondolkodnod, hogy egy állandó segítőt foglalkoztatsz havi 130-150 ezer forintért. Ha pedig a vezetést is másra bíznád, és sofőrt fogadnál, szintén havi 120-140 ezer forintot kellene fizetned.

Kertes házban laktok, és fontosnak tartod, hogy ne csak a ház, de a kert is szép legyen? Kérheted egy kertész segítségét, aki heti néhány órában, óránként 1500-2000 forintért garantáltan rendben tartja a kertedet. Mindezért havi szinten valószínűleg 16-20 ezer forintot kell fizetned.

Ha mindezt összeadjuk, összesen havi 350-550 ezer forintot tesz ki, attól függően, hogy mennyi házimunkát bíznál rá másokra. Nem kevés, ugye? Ezek után mondja valaki, hogy nem fontos az a munka, amit otthon végzel!


Fotó: FreeDigitalPhotos