Jump to content

A részvénypiacon is itt a tavasz

2013. 04. 22. 00:00

Ha eddig úgy gondolta, hogy az évszakok váltakozásának semmi köze a pénzügyekhez és a közgazdaságtanhoz, akkor itt az ideje nézetei megváltoztatásának. A szezonális ingadozás ugyanis éppúgy része a tőzsdék világának, mint az élet más területeinek.

Add el májusban!

A részvényeket tavasszal a legjobb eladni - ez régi tőzsdei bölcsesség, viszont két új-zélandi kutató immár be is bizonyította annak tudományos megalapozottságát. A közgazdászok ehhez megvizsgálták az összes elérhető nemzeti tőzsdei adatsort (összesen 108-at), amelyek közül néhány három évszázadra visszamenőleg is tartalmaz információkat. Az eredmények magukért beszélnek: a Pünkösdtől Mindenszentekig tartó időszakban a részvények ára átlagosan 0,18 százalékot esett. Az ellentétes időszakban - tehát Mindenszentektől Pünkösdig - ugyanakkor átlagosan 4,35 százalékkal erősödtek a papírok. A 108 nemzeti tőzsdéből 81 esetében lehetett ilyen következtetéseket levonni.

Ez persze egyálatlán nem jelenti azt, hogy a részvények mindig esni fognak nyáron, majd télen újra megerősödnek - a legtöbb természetesen az adott vállalat teljesítményén, piaci értékelésén múlik.

Ettől függetlenül a jelenséget érdemes szem előtt tartani, amikor megvizsgáljuk befektetéseink összetételét. Ha még ebben az évben szeretnénk kivenni pénzünket részvényeinkkel, akkor a májusi váltás jó eséllyel megfelelő döntésnek bizonyulhat. A jelenség magyarázatát egyébként két izraeli közgazdász a tavaszi jó idő miatt kialakuló túlzott piaci optimizmussal magyarázza. Ez olyannyira feltornássza az árakat, hogy azok irrealitása miatt nyáron már csökkenésre számíthatunk.

Forrás: Ezonomics

Fotó: murti utami/Flickr