Jump to content

Csak az államban bízol? Így takaríts meg!

2013. 04. 22. 00:00

Kiszámíthatóság és stabilitás – ez az, ami az egyik legnagyobb érték ma a pénzügyi piacon, így joggal várjuk mi is ugyanezt a befektetés terén. Az egyik legmegbízhatóbb és legstabilabb befektetési lehetőségeket pedig nem más, mint az állam biztosítja. Megmutatjuk a lehetőségeidet, ha csak ebben bízol!

Állampapír

Ha akad némi megtakarításunk, azt esetleg vonakodva adjuk kölcsön egy szomszédnak vagy egy barátnak, mert nem lehetünk benne biztosak, hogy a teljes összeget időben visszakapjuk. Egészen más azonban a helyzet, ha magának az államnak adunk kölcsön pénzt, az ugyanis szinte kizárt, hogy ne álljon helyt a felvett hiteleiért. Márpedig ha állampapírt vásárlunk, gyakorlatilag az állam hitelezőjévé válunk.

Az állampapírok legnagyobb előnye, hogy az állam garantálja az itt elhelyezett pénz értékállóságát, vagyis azt, hogy a pénz inflálódásának ellenére a pénzünk nem fog kevesebbet érni, mint akkor, amikor elhelyeztük azt, a futamidő végén pedig előre meghatározott mértékű kamatot kapunk. Az állampapírnak két fő típusa van: a kincstárjegy, amely maximum egy évre, és az államkötvény, amely egy évnél hosszabb időre vásárolható.

Lakáskassza

Ha saját lakásra gyűjtesz, a megtakarított pénzedet lakáselőtakarékossági számlán is gyűjtheted. A lakáselőtakarékossági számla olyan lakásvásárlásra vagy felújításra felhasználható megtakarítási forma, amely a számla tulajdonosának rendszeres, havi befizetéséért cserébe állami támogatást biztosít. Az állam az előtakarékoskodó számláját az egy év alatt összegyűlt pénz harminc százalékával megegyező összeggel, maximum évi 72 ezer forinttal gyarapítja. A lakáselőtakarékossági számla háromtól tíz évig terjedő futamidővel köthető, és a számlán havonta maximum húszezer forintot helyezhetünk el. A lakáselőtakarékossági számlával kapcsolatban csak két kikötés van: a rendszeres pénz elhelyezése a számlán, és a megtakarítás lakáscélra való felhasználása.

TBSZ

A tartós befektetési szerződés (röviden TBSZ) nyitását az állam úgy támogatja, hogy valamivel több mint öt év után teljes mentességet kapunk a kamatadó alól, ha fel akarjuk venni megtakarításunkat. A takarékoskodás időszakához hozzájárul még egy év, amelyet gyűjtőévnek vagy felhalmozási évnek hívnak, és akkor indul, amikor megnyitjuk a számlát, a következő naptári év kezdetén pedig záródik, ekkor indul ugyanis az ötéves periódus. A TBSZ megkötése előtt egy dolgot kell eldöntenünk magunkban: azt, hogy a megtakarításainkat betétben vagy értékpapírokban gyűjtjük-e a továbbiakban. Később ugyanis már nem mozgathatjuk a pénzünket, ha azt szeretnénk, hogy a megtakarításunk kamatadómentes legyen a futamidő végén.

NYESZ

A nyugdíj előtakarékossági számlához (más néven NYESZ-hez) az állam szintén felment minket a 16 százalékos kamatadó befizetése alól, ráadásul a megtakarítás húsz százalékát, maximum 100 ezer forintot (egyes esetekben 130 ezer forintig) adójóváírásként visszakapjuk. A kedvezményeknek azonban ebben az esetben is ára van: a pénzhez 10 évig nem nyúlhatunk, ha mégis erre kényszerülnénk, tettünk miatt még akár büntetőkamatot is fizetnünk kellene.


Fotó: FreeDigitalPhotos