Jump to content

Így működik az Eszközkezelő

2013. 04. 24. 00:00

Ki segít, ha már nem bírjuk fizetni a lakáshitelünket? Mit tehetünk azért, hogy ne veszítsük el a lakásunkat? Létezik egy program, amelynek keretein belül az állam megvásárolhatja az ingatlant, majd azt bérbe adja az ott lakóknak. A szabályozás a héten változott úgy, hogy azt a korábbiaknál több bajba jutott adós tudja igénybe venni.

A Nemzeti Eszközkezelő feladata, hogy a súlyosan eladósodott, szociálisan rászoruló adóstól megvásárolja a jelzáloggal terhelt ingatlant. A megvásárlás után az adós mentesül az ingatlant terhelő tartozástól, és lehetősége van a továbbiakban is az ingatlanban lakni egy fix bérleti díj fejében. Ezenfelül a korábbi tulajdonosnak arra is lehetősége van, hogy 5 éven belül visszavásárolja az ingatlant.

Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, számos feltételnek kell megfelelni. Ilyen például, hogy a hitellel terhelt ingatlan Magyarországon legyen, ez legyen az egyetlen ingatlan, amelyre a jelzálogot bejegyezték, és a hitelszerződésnek még 2009. december 30-a előtt kellett létrejönnie. Ugyancsak feltétel, hogy a hitelesnek 180 napos vagy azt meghaladó késedelme áll fenn, a késedelmes összeg pedig elérte a minimálbér kétszeresét (ami jelenleg 186 ezer forint), és a hitel az ingatlan vételekor nem haladta meg az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékát. Ezen túlmenően maga az ingatlan forgalmi értéke viszont nem haladhatta meg a vásárláskor a 20 millió forintot (Budapesten és megyei jogú városban), illetve a 15 millió forintot (egyéb településen).

Emellett szociális szempontoknak is meg kell felelni, hogy az Eszközkezelő segítségét igénybe vehessük. Így az adósnak vagy a vele egy háztartásban élő házastársa vagy élettársa aktív korúak ellátásában vagy lakásfenntartási támogatásban kell részesülnie. Szintén feltétel, hogy a háztartásban legalább egy gyermeket neveljenek, aki után családi pótlék jár. Igazolni kell azt is, hogy az adós állandó lakóhelye 2011. szeptember 28-án és azt követően folyamatosan a fedezetül felajánlott lakóingatlan, valamint hogy az Eszközkezelőnek felajánlott ingatlanon kívül nincs más lakóingatlanon használati joga.

A feltételek tehát szigorúak, és mindnek meg kell felelni ahhoz, hogy az Eszközkezelő megvásárolhassa az ingatlanunkat. Ezektől még méltányossági alapon sem lehet eltérni.

Ha mindezeknek megfelelünk, a hitelező bank értesíti azokat az ügyfeleit, akikről a rendelkezésre álló adataik alapján úgy véli, hogy a törvényi feltételeknek megfelelnek, de mi magunk is kezdeményezhetjük a folyamatot. Első lépésként be kell szerezni az igazolásokat a jegyzőtől, a járási hivataltól és a Magyar Államkincstártól, és ki kell tölteni a szándéknyilatkozatot, majd ezeket a hitelt nyújtó bankban be kell nyújtani.

Ezután a bank 30 napon belül dönt arról, hogy hozzájárul-e az adásvételhez. Ha igen, akkor néhány héten belül a bank kezdeményezi a lakóingatlan átruházását a Nemzeti Eszközkezelőnél, és ha már elkezdődött a végrehajtás, akkor szüneteltetik azt. Miután az eszközkezelő kifizette a banknak a vételárat, elkezdődhet a tartozás és a jelzálog törlése.


Fotó: FreeDigitalPhotos