Jump to content

Nem bízunk a női cégvezetőkben

2013. 04. 25. 00:00

Egészen más az elv és a gyakorlati megvalósulás – ezt már tudjuk jó ideje. Nincs ez másképp abban az esetben sem, amikor a női és a férfi cégvezetők társadalmi megítéléséről beszélünk. Elméletben ugyanis a legtöbben hisznek a női és férfi cégvezetők együttműködésében, a gyakorlatban azonban a legtöbben nem bíznak a női cégvezetőkben – derül ki az egyik, Magyarországon is tevékenykedő legnagyobb személyzeti tanácsadó cég felméréséből.

A kutatáseredményei szerint elméleti szinten a magyarok 83 százaléka hisz a nőkből és férfiakból álló, vegyes vezetői csoportok hatékonyságában – a gyakorlatban azonban már kevésbé bízunk a női menedzserekben. Bár kevés a női vezető Magyarországon – az ügyvezető igazgatók között mindössze 3,4 százalék az arányuk –, a felmérés adatai alapján a magyarok 75 százaléka mégsem gondolja azt, hogy saját munkahelyén több női vezetőre lenne szükség. A megkérdezettek többsége ráadásul úgy nyilatkozott, hogy tapasztalatai szerint a jelenlegi munkahelye sem támogatja a nőket a vezetői pozíciók megszerzésében.

A globális átlaghoz képest jóval alacsonyabb Magyarországon azoknak az aránya, akik a nőket rátermettebbnek találja a vezetői szerepre, mint a férfiakat. Míg globális szinten nagyjából ugyanannyian tartják alkalmasnak a vezetői szerepre a férfiakat és a nőket, a magyaroknál viszonylag nagy a különbség: a férfiakra 41 százalék voksolna, míg a nőket mindössze 26 százalék tartja rátermettebbnek.

Hasonlóan nagy a különbség abból a szempontból is, hogy milyen nemű vezető irányítása alatt szeretnénk dolgozni. Bár csak a felmérésben részt vevők 49 százaléka mondta ki egyértelműen, hogy inkább férfit választana felettesének, a megkérdezettek nagy többsége (77 százaléka) nem szívesen dolgozna egy női menedzserrel. Maguk a nők is hasonlóan vélekednek: csak a női válaszadók 25 százaléka szeretne női vezetőt, míg 48 százalék inkább egy férfi főnöknek dolgozna.

Egy tavaly novemberben elfogadott uniós irányelv értelmében 2020-ra hazánkban is legalább 40 százalékban nőket kell alkalmazni a 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató tőzsdei vállalatok igazgatótanácsában a nem ügyvezetői feladatokat ellátó tagok között. A cél adott, a felmérés kérdéseire válaszolók többsége azonban nem hisz abban, hogy a kvóta megfelelő eszköz a női vezetők arányának növelésére.


Fotó: FreeDigitalPhotos