Jump to content

Hozzád került az osztálypénz?

2013. 04. 26. 00:00

Nem hálás feladat, de valakinek muszáj elvállalni az osztálypénz kezelését. Ha éppen te lettél a szerencsés kiválasztott, számíthatsz a többi szülő számon kérésére, és a gyerekek feledékenységére, megbecsülésre viszont aligha. De ha már így alakult, könnyítsd meg a saját dolgod!

Még mindig az a legnépszerűbb formája az osztálypénz kezelésének és begyűjtésének, hogy a gyerekek behozzák az iskolába egy borítékban az esedékes havi összeget, majd azt az osztálypénz őrzését vállaló szülő gyermeke ugyanilyen formában hazaviszi. Ez a módszer rendkívül sok kockázatot rejt, miközben hatalmas felelősséget ró a gyerekünkre, akinek az összegyűjtött pénzt a táskájában kell hazahoznia.

Persze valamelyest egyszerűbbé válik a helyzet, ha az osztálypénzt nem havonta, hanem mondjuk három havonta, vagy fél évente akarjuk beszedni, mert így legalább ritkábban kell a gyerekünknek is foglalkoznia ezzel a nem túl kellemes feladattal, másrészt pedig kevesebb esély jut arra, hogy egyes szülők elfelejtkezzenek a befizetésről. Ugyanakkor azzal is számolnunk kell, hogy gyerekünknek ebben az esetben alkalmanként még nagyobb összeggel kell mászkálnia az utcán.

Mint az egyik legnagyobb hazai kereskedelmi bank nemrég végzett felméréséből kiderült, nem kis pénzről van szó. Az osztályokban ugyanis 300 és 1000 forint között szóródik az egy hónapra eső osztálypénz összege, tehát átlagosan 700 forinttal számolva egy 30 fős osztályban tanévenként mintegy 200 ezer forint gyűlik össze.

Az egyik dolog, amivel megkönnyítheted a helyzeted, ha nem csak a magad számára vezeted a bevételeket és az osztálypénzből történt kiadásokat. Ma már számos olyan internetes felület van a segítségünkre, amely képes táblázatos, vagy egyszerű írásos dokumentumok kezelésére úgy, hogy az megosztható bárki mással. Ezzel elérheted, hogy online bármelyik szülő bármikor lekövethesse, hogy éppen mennyi a rendelkezésre álló osztálypénz, vagy hogy gyerekének van-e bármilyen elmaradása. Így elkerülheted a vádaskodásokat a szülőtársaktól, például ha netán az egyik gyerek nem adta oda az osztálypénzt annak ellenére, hogy otthon azt összekészítették neki.

Ugyancsak megoldás lehet, ha bankszámlát nyitsz az osztálypénz számára. Ma már több bank is kínál olyan alacsony költségű számlacsomagot, amelyet kifejezetten az osztálypénz kezelésére ajánlanak. Így nem kell a gyerekeknek nagyobb mennyiségű készpénzzel járkálniuk, a szülők ugyanis egyszerűen átutal hatják a számlára az összeget, és mivel ezt a műveletet a bank visszaigazolja, így nem lehet vita sem abból, ki mennyit fizetett. Különösen akkor, ha az utaláskor a közlemény rovatba beírják a gyerek nevét.

Ezáltal ráadásul megszabadulsz attól a tehertől is, hogy külön részletesen vezetned kelljen az aktuális állást, hiszen ezt a számla automatikusan nyújtja. De egy bankszámla egy-egy osztálykirándulás alkalmával is jelentősen leegyszerűsíti a helyzetet, hiszen ahelyett, hogy borítékban kelljen szállítani az osztálypénzt a felmerülő kiadások fedezésére, elég a bankkártyát magunkkal vinni.

A bankszámla vezetése akkor működik igazán jól, ha nem havonta, hanem nagyobb egységekben tudod beszedni az osztálypénzt, hiszen így van lehetőséged arra, hogy a fel nem használt pénzt lekösd betétben. Az így keletkező kamat pedig fedezi a számla költségeit, és talán még arra is elegendő, hogy az osztályfőnök karácsonyi ajándékát finanszírozni lehessen belőle.


Fotó: FreeDigitalPhotos