Jump to content

Nem csökken a munkanélküliség, de a foglalkoztatás nőhet

2013. 04. 26. 00:00

Nem várható a munkanélküliség csökkenése ebben az évben, a foglalkoztatottság viszont bővülhet, bár ennek mértékéről megoszlik az MTI által megkérdezett elemzők véleménye.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint már látszik a kormány munkahelyvédelmi és foglalkoztatást elősegítő intézkedéseinek hatása.

A Központi Statisztika Hivatal pénteki közlése szerint az első negyedévben 3 millió 818 ezerre nőtt a 15-74 éves foglalkoztatottak száma, a 15-64 éves korosztály foglalkoztatási rátája 56,6 százalék volt, ami 0,9 százalékpontos javulás az egy évvel korábbihoz képest. A munkanélküliek száma az első negyedévben 509 ezer, a munkanélküliségi ráta a 15-74 éves korosztályban 11,8 százalék volt.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője arra hívta fel a figyelmet: a foglalkoztatottságban 26 ezer fős bővülés volt az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor a munkanélküliek száma is emelkedett. Az elemző szerint az mindenképpen pozitív, hogy tovább nőtt a munkaerőpiacon megjelenők aránya. Magyarországon komoly probléma, hogy alacsony a munkaerőpiaci részvétel - tette hozzá.

Árnyoldala viszont ennek a folyamatnak a munkanélküliek létszámának növekedése - fogalmazott Árokszállási Zoltán. Kiemelte: a fiatal, 15-24 éves korosztályban a munkanélküliségi ráta már 30 százalék fölött van, a létszám több mint 13 ezer fővel emelkedett. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a felsőoktatásban a létszám lecsökkent, így a fiatalok munkanélküliként regisztrálva megjelentek a munkaerőpiacon.

A munkanélküliek létszáma akkor csökkenhetne, ha érdemben beindulna a gazdasági növekedés. Ez azonban Árokszállási Zoltán szerint ebben az évben még kétséges, idén nulla közeli növekedés várható, emiatt a munkanélküliségi ráta valószínűleg nem fog csökkenni. A szakember szerint a foglalkoztatottság kissé emelkedhet az idén, de nem jelentős mértékben. A közmunkaprogram hatása kevésbé jelenik meg ebben az évben, a nagy növekedés tavaly volt - mutatott rá.

Forrás: MTI Eco

Fotó: woodleywonder/Flickr