Jump to content

A szabadidőd értékes!

2013. 04. 28. 00:00



Ha tudod mennyit ér a szabadidőd, akkor talán jobb döntéseket hozol arról, hogyan töltsd el azt barátokkal, családdal, étkezésekkel vagy sportolással.

Számold ki az óránkénti értéked!

Azok a dolgozók, akik tisztában vannak óránkénti fizetésükkel, bizonyítottan jobban dolgoznak. A szám ismerete ugyani elvileg megnöveli az eltöltött idő és az ehhez kapcsolódó jutalom közelségét.

Tudd, mennyire fontos neked a szabadidő!

Mennyit ér egyórányi idő számodra? Ha távolabb öt százalékkal olcsóbban juthatsz hozzá egy pulóverhez, megéri érte mondjuk egy órát utazni? Választ kell tudnod adni ezekre a kérdésekre. Ha viszonylag alacsony a jövedelmed és sok szabadidőd van, akkor valószínűleg megéri, de ha kevés az időd vagy több a pénzed, akkor nem feltétlenül az utazás a helyes döntés. Ezeket az alapelveket akkor is használhatod, ha a főzés vagy a közeli étterem napi menüje között kell választanod.

Tölts időt a családoddal és a barátaiddal!

A szeretteiddel töltött órák erőteljesen megdobják jóllétedet és boldogságérzetedet, ráadásul ők is számítanak rád. Egy kutatás szerint az átlagos angol számára évi 18000 eurónyi fizetésemeléssel egyenértékű az, ha heti egy-kettő helyett a legtöbb nap láthatja családját és barátait.

Használd a másodperceket! Gondolkozz!

Például a legfontosabb pénzügyi döntéseket is fontos jól végiggondolni, erről már többször írtunk is. A nyaralás, az autó vagy a lakásvásárlás mindenképpen tudatos megfontolást igényel. És akkor még nem is beszéltünk a legfontosabbról: a szeretteinket érintő döntésekről.

Annyit ingázz, amennyit muszáj!

Sok ember órákat tölt el naponta a munkahely megközelítésével és elhagyásával - ez pedig elég káros a boldogságra. Egy napi 46 percet ingázó ember akkor lesz ugyanannyira elégedett munkájával, mint nem ingázó társa, ha 19 százalékkal emelik meg fizetését - állítja egy új angol kutatás.

Ne halogass!

A halogatás a siker ellensége - legyen szó pénzügyi tudatosságról, boldog személyes kapcsolatokról, tartalmasan eltöltött szabadidőről vagy munkáról. Vágj bele most, ne menekülj a fontos döntések elől!

Forrás: Ezonomics

Fotó: dbking/Flickr