Jump to content

Nagy kockázatok Kínában

2013. 05. 19. 00:00

A kínai bankrendszerben mára nagyobb mennyiségű "mérgező eszköz" - vagyis elértéktelenedéssel, nem teljesítővé válással fenyegető követelésállomány - halmozódott fel, mint amennyi a nyugati pénzügyi szektorokban volt a 2008-ban elhatalmasodott globális pénzügyi válság előtt - mondta vasárnap Londonban idézett nyilatkozatában egy nemzetközi hírű nagybefektető és gazdaságelemző szakértő.

Carson Block portfolió-befektető, a Muddy Waters Research nevű, Kínára szakosodott gazdaságelemző csoport alapítója (Muddy Waters - zavaros vizek) a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak kijelentette: a kínai bankrendszer ma súlyosabb kockázatot jelent, mint amilyent a nyugati pénzügyi szektorok jelentettek a válság előtt. "Véleményünk szerint a kínai bankrendszerben zűrzavar lett úrrá, hatalmas mennyiségű a rossz kinnlevőség, vagy az olyan kinnlevőség, amelyik ezután válik rossz hitellé" - fogalmazott Block.

Hozzátette: a kínai hitelintézetek nagyobb problémákkal küszködnek, mint amilyenekkel a nyugati bankok szembesültek a pénzügyi válság előestéjén, de mivel állami tulajdonú intézményekről van szó, a legvalószínűbb az, hogy az állam "pénznyomtatással" feltőkésíti őket. Ez azonban Block szerint súlyos következményekkel jár majd a kínai gazdaság egészére. Kijelentette: megítélése szerint Kína nem más, mint egy "masszív eszközárfolyam-buborék", és ha ez elpattan, akkor az közvetlen kockázatoknak teszi ki a nyersanyag-árfolyamoktól függő többi felzárkózó gazdaságot, sőt olyan fejlett ipari gazdaságokat is, mint Ausztrália, Kanada és Új-Zéland. A kínai pénzügyi szektor kockázataira nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.

A Moody´s Investors Service - a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja - minap ismertetett helyzetértékelésében azt állapította meg, hogy egyre nagyobb kockázatokat jelent a kínai pénzügyi rendszeren belül az "árnyékbankok" növekvő súlya. A Moody´s szakértőinek becslése szerint a szabályozott kínai bankszektoron kívüli pénzügyi szolgáltatók által terjesztett hiteltermékek állománya - csak e szolgáltatók alaptermékeit tekintve - 2012 végén elérhette a 21 ezer milliárd jüant, ami a tavalyi kínai hazai össztermék (GDP) 39 százalékának felelt meg.

A hitelminősítő szerint az árnyékbankok működése - mivel átláthatatlan, kevésbé szabályozott hitelfolyósítási gyakorlatról van szó - árfolyambuborékokat hozhat létre, és kockára teheti a pénzügyi stabilitást.Hasonló kockázati megfontolások miatt minősítette le nemrégiben egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings a hazai valutában fennálló kínai államadósság besorolását, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a kínai gazdaságba kiáramló hitelmennyiség meredek emelkedése miatt nőttek a kínai pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok.

Forrás: MTI Eco

Fotó: BJ Beggerly/Flickr