Jump to content

Melyik az ideális munka?

2013. 06. 28. 00:00

Ön szerint hogyan érdemes dolgozni? A Narancs Juice brit testvéroldala, az Ezonomics megkérdezte erről olvasóit – szerintük a legkellemesebb életstílust az önmagukat foglalkoztató vállalkozók vagy szabadúszók tudhatják magukénak.

Nemrégiben egyik cikkünk már említette a kínai Konfuciusz azon mondását, amely így szól: „válassz olyan munkát, amit szeretsz és egy napot sem kell életedben dolgoznod”. Napjainkban egy jó munkának nagyon sokféle igényt kell kielégítenie – ezek az igények viszont ma is személyre szabottak. Mind a teljes állású, mind a részmunkaidős, mind az önfoglalkoztató státusznak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Egy kutatás szerint a vállalkozói létforma egyébként a többi állásnál jobban leterhel mentálisan: több stresszt kapnak ezek az emberek, viszont több újdonságot tanulnak és több élvezetet tapasztalnak meg munkájuk során. A brit Ezonomics válaszadói mindenesetre 55,6 százalékban az önfoglalkoztatás mellett teszik le voksuk, több mint harmaduk a teljes állású alkalmazotti státuszt preferálja, míg a részmunkaidő csak keveseknek „jön be”.

Egy viszont biztos: az általános tapasztalatok és egyes kutatások is azt mutatják, hogy dolgozni jobb mint nem. Hiába panaszkodunk sokat a mindennapi munka korlátozó hatásai miatt, boldogságunkat leginkább a munkanélküliség állapota veti vissza. Az átlagos vállalkozó egyébként az angol jegybank kutatásai alapján meglepő módon kevesebbet keres az alkalmazottaknál, több órán keresztül dolgozik, mégis boldogabb és jobban meg van elégedve munkájával.

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos