Jump to content

Megállt a biztosításárak csökkenése

2013. 07. 23. 00:00

Az online biztosítások legnagyobb szeletét adó, személyautók kötelező gépjármű felelősségbiztosításának (kgfb) átlagdíja az első fél év végén 16,5 százalékkal magasabb volt, mint az év elején, és az év végéig további 5 százalékkal drágulhat - mondta Sebestyén László, a netrisk.hu internetes alkusz cég vezérigazgatója sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A többi biztosításnál - miután ott nincs év végi kampány - célszerűbb az előző év első fél évének végéhez viszonyítani a mostani díjakat: így a casco díja 11, a lakásbiztosításé 5,5, míg az utasbiztosításé 2 százalékkal emelkedett egy év alatt - tette hozzá a vezérigazgató. A kgfb átlagdíja a netrisknél június végén 23 122, a cascoé 59 776, a lakásbiztosításé 23 173, míg az utasbiztosításé 9023 forint volt.

A netrisk.hu vezeti az online biztosítási piacot, ezért a saját adatai reprezentatívnak tekinthetők. Tavaly július elejétől az idei év első felének végéig 37 százalékkal, 160 ezerre nőtt az általuk kötött szerződések száma. Sorrendben a kgfb, az utas-, a lakás- és a casco biztosításból kötöttek a legtöbbet - magyarázta az adatokat a vezérigazgató.

Mint ismert, aki 2010 után vásárolta a kocsiját, annak a kgfb-je a vásárlásnál napjától egy évig érvényes, míg a korábbi vásárlóknak maradt a január elsejei fordulónap. A 4,2 milliós magyar járműállományból idén 1,5 millió tartozik már az évközi váltók csoportjába, jövőre pedig már fele-fele lesz az évközi- és az év végi váltók aránya. Ezért elképzelhető, hogy idén ősszel, az év végén kgfb-t váltóknak már magasabb díjat hirdetnek a biztosítót - fejtette ki Sebestyén László.

Az eddigi trendnek megfelelően idén november-decemberben 400-450 ezren válthatnak biztosítót, ez pedig nem egy akkora piac, amelyről érdemes - alacsony díjjal - tömegesen ügyfeleket szerezni indokolta véleményét a szakértő.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos