Jump to content

Tényleg jó lenne nyerni a lottón?

2013. 07. 30. 00:00

Sokan gondolják úgy, hogy ha megnyernének egy nagyobb lottónyereményt, minden álmukat valóra válthatnák. De valóban így van ez? Lehet, de közgazdászok kutatásai nem feltétlenül ezt mutatják.

Az emberek gyakran ruháznak fel egyes vágyott vagy elkerülendőnek tartott eseményeket érzelmi tartalommal - ez pedig számos alkalommal az adott esemény következményeinek rossz felbecslésével jár.

Ez pedig nem csak a nagyon valószínűtlen lottószerencsére vonatkozik. Sokszor azért hozunk rossz döntéseket pénzügyeinkben és magánéletünkben egyaránt, mert érzelmileg túltöltött értelmezéseket vázolunk fel a valóságról.

Sokan gondolják például úgy vélik: egy nagy ház megvásárlása megkoronázza életüket, miközben az csak nagy anyagi megterheléssel és sok vesződéssel jár majd számukra. Ezek a jelenségek pedig az adott dologhoz kapcsolódó érzelmeink intenzitásától függnek.

A jelenség persze fordítva is igaz: sokszor szeretjük racionalizálni veszteségeinket és rossz döntéseinket, teljesítményünket jobbnak tekinteni a valóságosnál. Jó hír ugyanakkor, hogy e jelenség hatása egyre inkább csökken, ahogyan az emberek öregebbé válnak és jobban képesek kiszámítani az eseményeket. Az idősödés talán tényleg bölcsebbé tesz. Addig is: igyekezzünk pénzügyi döntéseinkből kiszűrni a felesleges érzelmeket!

Forrás: Ezonomics

Fotó: erix!/Flickr