Jump to content

Esnek az amerikai tőzsdék

2013. 08. 10. 00:00

Veszteséges nyitás után a Wall Street indexei pénteken a nap folyamán mindvégig negatív tartományban maradtak, a Nasdaq Composite azonban a zárás közeledtével már időnként szerény pozitív értékeket is elért.

Az indexek a legjobb úton haladnak afelé, hogy a pénteki zárással több mint egy hónapja a legrosszabb hetüket fejezzék be. A DJIA nagyjából 1,7, az S&P 500 index 1,1, a Nasdaq Composite pedig 0,7 százalék körüli veszteséggel zárhatja a hetet. Az indexek utóbbi időkben bekövetkezett gyengülése alapvetően a gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris enyhítő program közelgő befejezéséről a Fed-illetékesek részéről érkező jelzéseknek tulajdonítható.

"Tulajdonképpen azt üzenik, hogy telepumpáltuk nektek a piacot likviditással az elmúlt öt és fél évben és adtunk nektek egy remek tőzsdét. Most már álljatok meg a lábatokon" - fogalmazta meg a helyzetet Uri Landesman, a New York-i Platinum Partners igazgatója. Miközben sokan aggódnak attól, hogy a gazdasági növekedés megtorpanhat a Fed támogatása nélkül, a piac továbbra is elegendő biztatást talál a vállalati eredménybeszámolókban az árfolyamok emeléséhez.

Az olaj ára a közel-keleti ellátási aggodalmak, illetve a növekvő ipari termelési adatok alapján várhatóan emelkedő kínai kereslet hatására emelkedett pénteken. Az amerikai WTI nyersolaj határidős jegyzése legközelebbi szállításra hordónként 106,06 dolláron állt a kereskedés vége felé, 2,66 dollárral, 2,57 százalékkal az előző napi zárás felett. Az arany ára nőtt pénteken, a határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,10 százalékkal, unciánként 1,30 dollárral 1311,60 dollárra emelkedett.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos