Jump to content

Neked mit jelent a pénz?

2013. 08. 12. 00:00

Az Ezonomics kutatásában részt vevők több mint fele azt állítja, hogy a pénz biztonságot jelent számukra. Az emberek majdnem negyede ugyanakkor elsősorban a hatalommal azonosítja az anyagiakat.

A fennmaradó részt olyan válaszadók töltik ki, akik szerint a pénz leginkább szeretet, autonómiát vagy valami mást jelent. Régóta tudjuk, hogy a pénz mindenki szemében mást jelképez - ez pedig bizony hatással van költési, megtakarítási és befektetési szokásainkra is.

Az angol BBC tévécsatorna kísérletezett a brit emberek pénzhez való hozzáállásának vizsgálatával - vagyis, hogy az egyéni pénzügyi döntéseket mennyiben befolyásolja a szeretet, a szabadság, a biztonság és a hatalom. A Big Money Test eredményei szerint a biztonsághoz kötődő emberek a pénzben leginkább lelki békét, magunk és szeretteink számára fenntartott védelmet jelent.

A hatalomhoz kötődők ugyanakkor a pénzt leginkább státuszként fogják fel. A szeretethez kapcsolódók pedig leginkább érzelmeik kimutatására találják alkalmasnak a vagyont és az anyagi javakat.

Az érzelmeink természetesen befolyásolják pénzügyi döntéseinket. Miért ne befolyásolnák azt pénzhez kapcsolódó közvetlen érzéseink is. Ön mit gondol erről?

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos