Jump to content

Elbaltázott állásinterjú? Így mentsd a helyzetet!

2013. 08. 28. 00:00

Éppen állást keresel, de az állásinterjú nem éppen úgy sikerül, ahogy szeretted volna? Ne ess kétségbe, inkább kovácsolj belőle előnyt!

A legtöbben, ha hibáznak, saját magukat hibáztatják, vagy a körülményeket okolják a kudarcukért. Szégyent, elkeseredettséget vagy levertséget érezhetünk ilyenkor. Ez különösen nagy hatással lehet ránk akkor, amikor egyébként is jóval bizonytalanabbak vagyunk a saját képességeinket illetően – a munkanélküliség és az álláskeresés időszaka mindenki számára nagy próbatétel, nemcsak fizikailag, de lelkileg is. De ha erősek vagyunk, és összeszedjük magunkat, jóra fordulhatnak a dolgok.

A szerencse segíthet

Hányszor hallottunk már olyan történetet, amiben valaki az esélytelenek nyugalmával lépett be egy vizsgára az egyetemen vagy a főiskolán, és mivel a szerencse aznap neki kedvezett, sikeresen teljesítette a feladatot. Ugyanígy lehet szerencséd az állásinterjún is: készülj fel rendesen, tegyél meg minden tőled telhetőt, és ha szerencséd lesz, még jól is alakulhatnak a dolgok. Ha pedig mégsem a tiéd lesz az állás, legalább azt elmondhatod magadnak, hogy mindent megtettél, amit tudtál.

Tanulj a hibáidból!

Senki sem születik úgy, hogy mindent tökéletesen tud az állásinterjúkkal kapcsolatban. Kizárólag a saját magad által szerzett tapasztalatokból okulva építheted fel magadnak azt a módszert, amivel sikeres lehetsz az állásinterjúkon. Ne légy túlságosan kritikus magaddal, és ne ostorozd magad, ha elrontasz valamit! Inkább fordítsd a saját előnyödre!

Ne magyarázkodj, és ne kérj bocsánatot!

Te is gyakran abba a hibába esel, hogy bárkinek könnyebben megbocsátod, ha hibázik, mint saját magadnak? Előfordulhat, hogy olyan dolgok miatt ostorozod magad, amiket az interjúztató nem is tekintett negatívumnak, nem érezte hibának. Ha pedig így van, a legrosszabb, amit tehetsz, ha felhívod a hibádra a figyelmüket. A magyarázkodással, vagy mások hibázatásával pedig még kellemetlenebb helyzetbe hozhatod magad. Az interjúztatók valószínűleg sokkal jobban értékelik azt, ha valaki felelősséget vállal a saját tetteiért és hibáiért, mint azt, ha valaki másokat okol érte.

Ne add fel a reményt!

Ne tégy olyat, ami miatt véglegesen kizárod magad a jelöltek sorából! Tartsd meg a kellemes hangnemet, légy kedves és barátságos továbbra is! Semmi esetre se égesd fel a hidakat magad mögött! Ezzel meghagyod a lehetőséget magadnak, hogy ha nem is azonnal, de később lehetőséged legyen bizonyítani. Ha igazán neked való a munka, akkor valószínűleg előbb vagy utóbb lesz alkalmad bebizonyítani azt. Az interjúztatók döntése nem örökre szól.


Fotó: FreeDigitalPhotos