Jump to content

Mibe fektess, ha gyengül a forint?

2013. 09. 13. 00:00

Az elmúlt hetekben sokat gyengül a forint, vagyis csökkent az értéke, így kevesebbet vásárolhatunk érte. Azért, hogy megőrizzük a pénzünk vásárlóértékét, megfelelő megtakarítási formát kell találnunk. Segítünk ebben!

Az első és legkézenfekvőbb megoldás a forint gyengülése esetén, ha forint helyett más, értékállóbb, stabilabb pénznemben helyezzük el a pénzünket. A pénzváltás azonban költségekkel jár, így csak abban az esetben érdemes euróba, vagy dollárba fektetni, ha a befektetés ideje alatt valóban gyengül a forint vagy erősödik az euró. A kamatok is különbözőek a forint és az euróbetétek esetében, így azok különbségét is fontos figyelembe venni a döntéskor. Ha ügyesek és szerencsések vagyunk, az árfolyamváltozások miatt sokat nyerhetünk a banki devizabetétekkel, és valóban megőrizhetjük a pénzünk értékét, ám ha rossz időpontban kötjük le az összeget, akár többet is veszíthetünk vele, mint ha forintbetétben hagytuk volna a megtakarításunkat.

Kifejezetten a forint gyengülésére is játszhatunk: a tőzsdén lehetőségünk van arra, hogy a pénznemek értékének változásával tegyünk szert bevételre. Ha jókor vásárolunk devizát, és később a megfelelő pillanatban adjuk el azt, akkor nyereséget termelhetünk. A tőzsdei ténykedésnek azonban megvannak a maga veszélyei: ha nem követjük folyamatosan az árfolyamváltozásokat, vagy ha nem lépünk időben, akár nagy veszteség is érhet bennünket. Ha pedig mindezt szakemberre bíznánk, akkor pedig természetesen a bróker munkadíja csökkentheti a nyereség nagyságát.

Aki stabilabb és megbízhatóbb befektetésre vágyik, választhatja a magyar államkötvény devizabefektetését is. Ennél a formánál extra profitra tehetünk szert, ha gyengül a forint, és a befektetésre maga az állam vállal garanciát.

Ha elegendő pénzzel rendelkezünk, vásárolhatunk magunknak saját lakást is. Öt éve folyamatosan esnek a lakásárak, és az állami támogatások újbóli megjelenése is kedvezhet a lakásvásárlásnak. De természetesen az ingatlan is számos költséggel jár: rezsi, felújítás, adók. Ráadásul a vásárlást követően 4 százalékos illetéket is fizetni kell az ingatlan után.

Ha gyengül a forint, nemcsak más devizákba vagy ingatlanba, de értékálló nemesfémekbe is fektethetjük a vagyonunkat, bár ezek árfolyama is nagymértékben változhat. Aranybefektetés esetén természetesen nem arany ékszerek vásárlására kell gondolni, hanem nemzetközileg is elfogadott aranytömbökre. Ezek ugyanis - mivel megfelelnek a nemzetközi szabványoknak - bármikor könnyen, akár néhány órán belül készpénzre válthatók.

Bármilyen befektetési módot is válassz, fontos, hogy alaposan mérlegeld a kockázatokat és a lehetséges nyereséget, és csak ezután dönts! Valamennyi felsorolt befektetési formának megvannak az előnyei és a buktatói. Ha ügyes vagy, kivédheted, sőt a saját hasznodra fordíthatod a forint gyengülését, ám ha rossz döntést hozol, többet veszíthetsz, mint ha forintban hagynád a megtakarított pénzedet.


Fotó: FreeDigitalPhotos