Jump to content

Borravaló: illik, de mikor?

2013. 09. 17. 00:00

Étteremben vacsorázol, de nem tudod, hogy illik-e borravalót adni? Tisztában vagy vele, hogy mikor és hogyan kell borravalót adni? Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat, hogy ne erre menjen rá a gatyád!

A borravaló nem újkeletű találmány, évszázadok óta kapnak jutalmat fáradozásaikért a szolgálók, pincérek, szobalányok. Hiába azonban a több évszázados hagyomány, sok esetben nehéz eldönteni, hogy milyen helyzetekben és mennyi borravalót illik adni. Mindezt pedig tovább bonyolítja az a tény, hogy egyes éttermekben felszolgálási díjat számolnak fel, míg más helyeken a borravaló az elfogadott módszer.

A felszolgálási díjat hazánkban 2005-ben vezették be azért, hogy segítségével ellenőrizhető és adózási szempontból ellenőrizhető bevételnek számítson, ennek alkalmazása azonban a vendéglátó helyek számára ma sem kötelező. Éppen ezért a felszolgálási díj bevezetésével csak bonyolultabbá vált a helyzetünk: fizetés előtt ki kell derítenünk, hogy az adott étteremben felszámolnak-e felszolgálási díjat. Ha igen, akkor azzal együtt kell kifizetnünk a teljes összeget, ha nem számolnak fel, akkor pedig gyorsan fejben ki kell számolnunk az összeg kb. 10 százalékát, azt hozzá kell adnunk a teljes összeghez, és érdemes egy kicsit azért kerekítenünk is - így számolhatjuk ki azt az összeget, amelyet fizetünk.

De honnan tudhatod, hogy az adott helyen felszámolnak-e felszolgálási díjat? Ha olyan helyen jársz, ahol a felszolgálási díjat beleszámolják a végösszegbe, ott azt az étlapon előre jelezniük kell, annak mértéke pedig nem haladhatja meg a teljes összeg 15 százalékát. A felszolgálási díjat pedig a kiadott nyugtán vagy számlán elkülönítve kell feltüntetniük.

Ha viszont nem számolnak fel az étteremben felszolgálási díjat, akkor az alapvető szabály az, hogy az elfogyasztott étel és ital árának 10 százalékát adjuk borravalóként a pincérnek, de csak abban az esetben, ha valóban meg voltunk elégedve az étellel és a felszolgálás színvonalával. Jól bevált gyakorlat az is, ha kerekítünk, vagyis az, ha az apróbb visszajárókat meghagyjuk a pincérnek.

Ha bőrtokban vagy kisebb mappában hozzák ki a számlát, akkor nem kell külön szólnod a borravalóról. A pincér ilyen esetben mindig visszahozza a visszajáró teljes összeget, a te dolgod pedig csak annyi, hogy ott hagyod a borravalót a tokban. Ha kártyával fizetsz, a pontos összeget illik kifizetni, a borravalót pedig készpénzben érdemes odaadni a pincérnek. Ha nem lenne nálad apróbb pénz, azt előre jelezd a pincérnek, így azt a kártyás fizetéskor be tudja építeni a végösszegbe.


Fotó: FreeDigitalPhotos