Jump to content

Megszűnt a PSZÁF – kihez fordulj ezután?

2013. 11. 04. 00:00

Eddig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordulhattunk, ha panaszunk támadt pénzügyi kérdésben. Október elsejével azonban a PSZÁF beolvadt a Magyar Nemzeti Bankba. Mivel jár a változás? Kihez forduljunk ezután a panaszainkkal?

A pénzügyi szervezeteknek a szeptember 30-án hatályos PSZÁF-rendeletekben előírt kötelezettségeiket október elsejétől változatlan módon, de már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felé kell teljesíteniük - közölte a jegybank honlapján.

A törvény szerint 2013. október 1-jétől a hatályukat vesztő PSZÁF-rendeletekben foglalt kötelezettségeket – így többek között az adatszolgáltatásokat, bejelentéseket – a pénzügyi szervezeteknek december 31-ig az MNB-nek kell teljesíteni, változatlan tartalommal, formában, módon és határidőkkel.

Az összevonás következményeként a nemzeti bankon belül létrejön a Pénzügyi Stabilitási Tanács, amely legalább három-, legfeljebb tíztagú testület, vezetője pedig az MNB elnöke lesz. A tanács feladata egyebek mellett az, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása érdekében figyelemmel kísérje a rendszer egészének és a pénzügyi piacoknak a stabilitását, számba vegye és elemezze a pénzügyi közvetítőrendszert veszélyeztető kockázati tényezőket, és nyomon kövesse a nemzetközi és az európai piacokon zajló fejleményeket.

A törvény alapján a pénzügyi fogyasztóvédelem kérdésköre is a jegybankhoz került. Ennek értelmében a Magyar Nemzeti Bank feladata lesz ezentúl, hogy az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva intézkedjen annak érdekében, hogy mindenki a céljai elérésére legmegfelelőbb pénzügyi szolgáltatást vagy terméket vegye igénybe.

Fontos tudni, hogy a fogyasztóvédelmi eljárás a jogsértés bekövetkezését követő három éven túl nem indítható meg. Ha a jogsértő magatartás folyamatos, a határidő a magatartás abbahagyásakor kezdődik. Az ügyintézési határidő a fogyasztóvédelmi eljárásban három hónap.

A Pénzügyi Békéltető Testületet is az MNB működteti ezentúl, de szakmailag független testület marad, amely a Pénzügyi Békéltető Testület elnökéből és a békéltető testületi tagokból áll. A Pénzügyi Békéltető Testület tagjai az MNB alkalmazottai.

A Pénzügyi Békéltető Testület hatáskörébe és illetékességébe tartozik a fogyasztó és a pénzügyi tevékenységet végző személy vagy szervezet közötti jogviszony létrejöttével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügy bírósági eljáráson kívüli rendezése. Ennek érdekében a Pénzügyi Békéltető Testület megpróbál egyezséget elérni, ennek eredménytelensége esetén az ügyben döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő megoldás érdekében.


Fotó: FreeDigitalPhotos