Jump to content

Pozitív adóslista: miért jó felkerülni?

2013. 11. 05. 00:00

Nemcsak BAR-lista létezik, néhány éve már a megbízhatóan fizető hiteligénylőket is nyilván tartják egy központi rendszerben. A pozitív adóslista a rendszeresen fizető ügyfelek adatait és a hitelszerződés részleteit tartalmazza, amelyet havonta frissítenek.

A BAR-lista után 2011-ben az állam létrehozta a jó adósok listáját is, azóta a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) tartják nyilván azon ügyfelek adatait, akik rendszeresen fizetik a hitelük törlesztőrészleteit.

A pozitív adóslista a kölcsönt igénylő személyes adatait és a szerződés részleteit, valamint a rendszeres törlesztőrészlet-fizetés tényét tartalmazza. Ha új hitelszerződést kötünk, a pénzügyi intézmény köteles a megfelelő adatokat átadni a KHR-nek, és arról tájékoztatni az ügyfelet. Ezután a pénzügyi intézet havonta küld adatokat a Központi Hitelinformációs Rendszernek, amelyben feltünteti a fennálló tőketartozás összegét és pénznemét, az esetleges előtörlesztést, annak dátumát és összegét.

Ha van kölcsönöd, és kíváncsi vagy, hogy milyen adatok szerepelnek rólad a pozitív adóslistán, arról bármikor díjmentesen kérhetsz tájékoztatást bármelyik pénzügyi intézményben, amely csatlakozott a Központi Hitelinformációs Rendszerhez. Ha esetleg úgy találod, hogy a rendszerben szereplő adataid nem helyesek, kérheted azok módosítását, az adatot átadó bankban.

Ezen kívül a Központi Hitelinformációs Rendszerbe 2011 óta bekerültek valamennyi pénzügyi szolgáltatás adatai is: a befektetési hitellel, az értékpapír-kölcsönzéssel, a kereskedelmi kölcsönszerződéssel, és a hallgatói hitelekkel kapcsolatos adatok. A rendszerben szerepel a szerződés típusa és azonosítója, a szerződés megkötésének, lejártának, megszűnésének időpontja, az ügyfél minősége (adós, adóstárs, kezes), a szerződés és a törlesztőrészlet összege, devizaneme, valamint a törlesztés módja.

A pozitív adóslistának köszönhetően a megbízható adósok könnyebben kapnak hitelt, mivel a bank biztos információval rendelkezik arra vonatkozóan, hogy fizetőképes ügyfélről van szó.

A pozitív adóslistára automatikusan felkerül az, aki hitelszerződést köt, és a törlesztőrészleteket mindig időben, a teljes összeget befizeti, nincsenek elmaradásai. A pozitív adóslistának köszönhetően máskor is könnyebben jut hitelhez, hiszen már bizonyította, hogy megbízható ügyfél.


Fotó: FreeDigitalPhotos