Jump to content

Így zabolázhatod meg energiaköltségeidet!

2013. 11. 06. 00:00

Sajnos arra mi sem tudjuk a megoldást, hogyan lehet teljesen ingyen fűteni, vagy árammal ellátni a lakásunkat, de ismerünk egy eszközt, amivel kordában tarthatjuk az energiaköltségeinket. Megmutatjuk, hogyan működik az előrefizetős mérő!

Az előrefizetős mérő lényege, hogy segítségével előre megtervezhetjük, mennyit akarunk költeni energiára az adott időszakban. A kártyás mobiltelefonokhoz hasonlóan ugyanúgy bizonyos összeget tölthetünk föl, amit aztán gáz vagy áram formájában el is fogyaszthatunk. Így sosem használunk el több energiát, mint amennyit a pénztárcánk elbír.

Előre fizetős mérőhöz kétféleképpen lehet jutni. Az egyik mód ezek közül ráadásul automatikus: azoknál, akik rászorulók, és úgynevezett védendő fogyasztóvá válnak, a szolgáltató azonnal, díjmentesen felhelyezi a kártyás mérőt. A védendő fogyasztói státusz hatalmas előnye, hogy a fűtési időszak hat hónapja alatt semmilyen esetben nem kapcsolják ki az energiaszolgáltatást. Persze ez csak a tényleg rászorulóknak jár, így ennek az elérése nyilvánvalóan nem lehet cél.

Vannak viszont ma már olyan áramszolgáltatók, amelyek néhány ezer forintos díj ellenében előrefizetős mérőt üzemelnek be azoknál, akik ezt külön igénylik. Ez egyrészt azoknak lehet megoldás, akik úgy gondolják, ezáltal valóban előre tervezhetik a villanyfelhasználásukat.

Másrészt azoknak lehet érdemes elgondolkodni ezen a megoldáson, akik lakást adnak ki. Ezzel ugyanis teljes mértékben elkerülhető, hogy a bérlők gigantikus villanyszámlákat halmozzanak fel, majd tartozásukat hátrahagyva meneküljenek, hiszen csak annyi energiát használhatnak, amennyi pénzt feltöltünk a mérőre.

Ugyancsak praktikus lehet még az eszköz nyaralók esetében. Például egy balatoni házban nagy valószínűség szerint csak az év felében van szükség áramra, míg ősszel, illetve télen az igény gyakorlatilag nulla. Ezeken a helyeken viszont nem ritka, hogy illetéktelen felhasználás miatt elkezd pörögni a villanyóra úgy, hogy közben nem is vagyunk lent a nyaralóban, ám erről már csak akkor értesülünk, amikor a tél végén újra meglátogatjuk a házat. Mindez az előrefizetős mérővel teljes mértékben kivédhető.

Persze a kártyás órák okoznak kényelmetlenséget is, hiszen állandóan gondoskodnunk kell azok feltöltéséről. A legtöbb szolgáltató azonban mára gondoskodott arról, hogy szélesítse a feltöltési pontokat, de ezek mértéke a cégek, illetve az ország területei szerint eltér.


Fotó: FreeDigitalPhotos