Jump to content

Kinek éri meg az alanyi adómentesség?

2013. 11. 07. 00:00

Az alanyi adómentesség nem mindenkinek jár, ám akiknek igen, érdemes lehet ezzel élnie. Ez azoknak segítség, akik vállalkozóként csak kisebb forgalmat bonyolítanak.

Az alanyi adómentesség azoknak a vállalkozóknak járhat, akiknek az árbevétele várhatóan 6 millió forint alatt marad, és nagyobb beruházást nem terveznek. Ha az alanyi adómentességet választjuk, nem is érdemes nagyobb értékű eszközbeszerzést tervezni, mivel ebben az esetben az áfát nem igényelhetjük vissza.

Csak az a vállalkozó választhatja az alanyi adómentességet, akinek az előző évben a nettó árbevétele áfa nélkül nem haladta meg a 6 millió forintot. Aki év közben válik adóalannyá, például egyéni vállalkozóvá, a kezdetekkor választhatja az alanyi adómentességet, ha az éves bevétele nem haladja meg a 6 millió forintos értékhatár időarányos részét. Ha az alanyi adómentesség mellett döntünk, azt az előző év december 31-ig kell bejelenteni az adóhatóságnak, míg új vállalkozás esetén a megalakulás időpontjában.

Aki az alanyi adómentességet választja, fontos, hogy tisztában legyen azzal, létezik néhány olyan értékesítés, amely után áfát kell fizetni, függetlenül attól, hogy az erről kiállított számlán nem kell adót feltüntetni.

Az alanyi adómentességet választó vállalkozók mentesülnek a rendszeres adófizetés és adóbevallás alól. Ennek azonban feltétele, hogy az éves bevétel 2 évben sem haladja meg a 6 millió forintot, az adómentességet be kell jelenteni, és a kiállított számlán ÁFA nem szerepelhet. Másfelől viszont alanyi adómentességet élvező vállalkozó nem igényelhet vissza ÁFA-t.

Főként kezdő vállalkozók és egyéni vállalkozók számára jelenthet könnyebbséget az alanyi adómentesség, hiszen (még) nem rendelkeznek nagy árbevétellel. Cserébe viszont kevesebb kötelezettség terheli, vagyis az alanyi adómentesség nagyban leegyszerűsíti a kezdő és az egyéni vállalkozók dolgát. Természetesen néhány feltételnek meg kell felelni hozzá, és bejelentés kötelezettséggel jár ugyan, de még így is jóval kevesebbel, mint ha nem az alanyi adómentességet választaná.


Fotó: FreeDigitalPhotos