Jump to content

A járműipar segíti a külkereskedelmi mérleg javulását

2013. 11. 08. 00:00

Elemzők szerint a külkereskedelmi mérleg javulása mögött is a járműipar jó teljesítménye, valamint a külső konjunktúra erősödése rejlik, és az év végéig a mérlegtöbblet további emelkedésére számítanak.

Szeptemberben két és fél éves rekordot döntött a külkereskedelmi többlet. A KSH pénteken közölt adatai szerint az export euróban kifejezett értéke 7,3, az importé 6,0 százalékkal nőtt szeptemberben, így a külkereskedelmi áruforgalom jelentősen megélénkült az előző hónapokhoz képest. A külkereskedelmi mérleg 847 millió eurós szeptemberi többlete 132 millió euróval nagyobb az egy évvel korábbinál.

Suppan Gergely, az adatokat kommentálva kiemelte, hogy a hazai külkereskedelem lényegesen gyorsabban nőtt a német külkereskedelemhez képest: a német export ugyanis egy év alatt 3,6 százalékkal nőtt, azonban az import 0,3 százalékkal csökkent szeptemberben.

Az elemző kifejtette, hogy az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recesszióból való kilábalási folyamatát jelzik, így a külső kereslet várható javulása, valamint a felfutó hazai autóipari termelés hatására idén a külkereskedelmi többlet elérheti a 7 milliárd eurót a tavalyi lefelé módosított 6,65 milliárd euró többlet után. Jövőre kismértékben tovább emelkedhet a többlet, mivel a belső kereslet várható élénkülését ellensúlyozhatja a külső kereslet javulása, számítása szerint így 2014-ben 7,3 milliárd eurónyi többlet várható.

Suppan Gergely hozzáfűzte, hogy a szeptemberi ipari és külkereskedelmi adatok megerősítik azt várakozást, hogy a harmadik negyedévben a GDP további élénkülést mutathat, így a harmadik negyedévben 0,9 százalékos növekedésre számít.

Gabler Gergely, szerint a szeptemberi rekord mértékű külkereskedelmi többlet mögött is a járműipar teljesítménye állt, hasonlóan az ipari termelés szeptemberi növekedéséhez. Emellett a szeptemberi magas többlethez hozzájárult az is, hogy augusztusban gyengébb teljesítményt mutatott a külkereskedelem, és ehhez képest erős javulás látható. Az ipari export továbbra is jól alakul, miközben az import nem tud olyan mértékben nőni, ezt támasztja alá a szeptemberi kiskereskedelmi statisztika is - fejtette ki.

Gabler az idén 6,77 milliárd euró többletet vár a külkereskedelmi mérlegben. Előrejelzése szerint jövőre kissé, 6,6 milliárd euróra mérséklődhet az exporttöbblet a belső kereslet élénkülése és ennek nyomán az import emelkedése miatt.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net