Jump to content

Hálapénz: ki mennyit vár?

2013. 11. 08. 00:00

Hálapénz, a szükséges rossz. Egyike azon dolgoknak, amiről ritkán beszélünk, mégis mindenki tudja, hogy létezik. Bizonyos helyzetekben akár egy ezres is elég lehet, de a komolyabb eseteknél a 60-80 ezer forint sem ritka.

Talán nincs olyan ember ma Magyarországon, aki ne lenne tisztában azzal, hogy arányában mennyire keveset keresnek az orvosok és az egészségügyi dolgozók. A probléma megoldásán évek, évtizedek óta dolgoznak, ám a mai napig nem sikerült egy olyan egészségügyi rendszert létrehozni, amely biztos egzisztenciát nyújthat az orvosoknak. Ennek hiányában viszont máshonnan kell pótolnia a bevételt: hálapénzből vagy külföldi munkával.

A helyzettel nemcsak a betegek, de az egészségügyi dolgozók sincsenek megelégedve: egy nemrég készült kutatás eredményei szerint az orvosok 19%-a teljes mértékben elutasítja a paraszolvencia rendszerét, 70%-uk pedig elviekben nem ért egyet ezzel a finanszírozási móddal, ám a jelenlegi egészségügyi helyzet miatt kénytelen elfogadni a beteg által felajánlott pénzt. A Szinapszis Kft. kutatásából az is kiderül, hogy az egészségügyi szakemberek 82%-a úgy érzi, a hálapénz rendszer kiszolgáltatottá, kiszámíthatatlanná teszi az orvosok életét azáltal, hogy bevételük egy része változó mértékű, vagyis egyáltalán nem biztosít jól tervezhető megélhetést.

Kevesebbet keresnek az orvosok, mint azt gondoljuk

A felmérésből az is kiderül: a magyarok többsége nincs tisztában azzal, hogy egy-egy orvos mekkora fizetést kap, a legtöbben felülbecsülik azt. Az adjunktusi pozíció kapcsán például az emberek 42%-a úgy gondolja, hogy az ebben a pozícióban dolgozó orvosok legalább 250 ezer vagy azt meghaladó összeget kapnak hivatalos alapbérként, míg a felmérésben résztvevő, adjunktusi beosztásban dolgozók kevesebb mint 10%-a írta azt, hogy ennyi pénzt keres. Ugyanezen kérdést vizsgálva a főorvosi beosztás kapcsán is nagy a szakadék: a 250 ezres minimum bérszintet a lakosság közel 70%-a feltételezi, míg a főorvosok kevesebb mint egyharmada jelölte meg ezt az összeget.

A legtöbb orvos számára egyelőre a hálapénz-rendszere az, amely "biztosítja" a megélhetést, és megakadályoz számos egészségügyi dolgozót abban, hogy külföldön vállaljon munkát.

Mennyit "szokás" adni?

Egy-egy sebészeti beavatkozás a műtét súlyosságától, komplikáltságától, és a saját anyagi helyzetüktől függően 40-80 ezer forint körül van. A műtétek során az altatóorvosnak is jelen kell lennie, neki átlagosan 10 ezer forintot szokás adni. Az operáció után a beteg általában más, osztályos orvos felügyelete alá kerül, neki körülbelül 20-30 ezer forintot tesznek a zsebébe, azt remélve, hogy így nagyobb figyelmet és törődést kap a családtag a kórházban. Az ápolóknak is szokás borítékot adni, hetente ezer-ezer forintot, ami megegyezik azzal, mint amit a beteghordók szoktak kapni átlagosan alkalmanként.

Ha összeadjuk, a több tízezer forint a végére igen jelentős összeggé gyarapodhat. Persze ha szerettünk egészségesen kikerül a kórházból, az minden pénzt megér.


Fotó: FreeDigitalPhotos