Jump to content

Így vehetsz fel bankkártyáról pénzt ingyenesen

2013. 11. 19. 00:00

A parlament néhány napja elfogadta azt a törvényt, amely szerint jövő év februárjától minden lakossági ügyfél havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forintig díjmentesen vehet fel készpénzt bármelyik hazai ATM-ből. Milyen szabályokat kell betartanod ahhoz, hogy valóban ingyenes legyen a pénzfelvétel?

Jövő év februárjától azoknak lesz lehetőségük az ingyenes készpénzfelvételre magyarországi bankautomatákból, akik elmúltak 16 évesek, magyarországi lakóhelyük vagy tartózkodási helyük van, és nyilatkoztak arról, hogy melyik fizetési számlájuk esetében kérik a díjmentes pénzfelvétel lehetőségét. A kedvezményes készpénzfelvétel csak egy számlára vonatkozik, de nyilatkozniuk nemcsak nekik, hanem az egyetlen bankszámlával rendelkezőknek is kell. A nyilatkozatot bármelyik bankfiókban megtehetjük személyesen, vagy elektronikusan internetbankon keresztül.

Nyilatkozni december 1-je és január 20-a között van lehetőségünk, ezután minden hónap 20-ig kérhetjük az ingyenes készpénzfelvételt, amely a következő hónaptól él. Aki több kártyával rendelkezik, később dönthet úgy is, hogy egy másik bankszámlájára kéri az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, ebben az esetben módosítani kell majd a korábbi nyilatkozatot.

Ha esetleg nincs bankkártyád, de van folyószámlád, akkor se aggódj, nem maradsz ki a kedvezményezettek köréből: a számlavezető pénzintézetnél ebben az esetben is lehetőséged nyílik az ingyenes készpénzfelvételre. Ezt a jogot 2014 végéig biztosítja a törvény.

Az ingyenes készpénzfelvétel azoknak is jár, akiknek a bankszámlájukon tartozásuk van. Ilyenkor a fizetés, vagy a szociális/állami támogatás/ösztöndíj mértékéig, de legfeljebb 150 ezer forintig jár a kedvezmény. A vállalkozásokra azonban – még a mikrovállalkozásokra sem – vonatkozik az ingyenes készpénzfelvétel.

A jogszabály azt is kiköti, hogy az ingyenes pénzfelvétel költségeit a bankok semmilyen formában nem háríthatják át az ügyfeleikre. A bankoknak ezentúl is fizetniük kell a tranzakciós illetéket, ám ezt nem háríthatják át az ügyfeleikre, így az intézkedés több milliárd forintos kiadást jelent a bankoknak. Azt, hogy a bankok valóban nem hárítják át a költségeket, a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi majd.

A jogszabály azt is kimondja, hogy 2014 végéig a bankoknak létre kell hozniuk egy olyan központi rendszert, amelyben nyilvántartják, hogy a fogyasztók az előírásoknak megfelelően tettek-e nyilatkozatot.


Fotó: FreeDigitalPhotos