Jump to content

Jól teljesítenek az önkéntes nyugdíjpénztárak

2013. 11. 28. 00:00

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona éves szinten 8 százalékkal nőtt, az egy főre jutó vagyon pedig az inflációt bőven felülmúlva több mint 10 százalékkal gyarapodott.

Nem jártak rosszul azok, akik továbbra is bíztak az önkéntes nyugdíjpénztárakban. A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes intézmények vagyona ugyanis az idei harmadik negyedévben 880,5 milliárd forintra bővült, ami éves szinten számottevő, 8,2 százalékos növekedést jelent. Az önkéntes pénztárak hozama a harmadik negyedévben meghaladta a 24 milliárd forintot.

A pénztártagok száma viszont minimális mértékben csökkent: szeptember végén több mint 1 millió 115 ezer tag pénzét kezelték az önkéntes kasszák, tehát 2012. szeptember végéhez képest 27 ezer fővel, idén június végéhez képest pedig 13 ezerrel lett kevesebb a pénztártagok száma.

A csökkenő létszám és a jelentős vagyonnövekedés eredményeként az egy főre jutó vagyon bővülése két számjegyű volt. A tavalyi év azonos időszakához képest közel 11 százalékkal, közel 790 ezer forintra nőtt, ez az emelkedés pedig bőven meghaladja az infláció mértékét, és az átlagos betéti kamatoknak is a többszöröse.

A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a jelentős vagyonnövekedés azt is bizonyítja, hogy az önkéntes pénztárak az egyik legfontosabb alappillérei az öngondoskodásnak. Ezt az is erősíti, hogy a tagok befizetései idén valamennyi negyedévben, így a harmadikban is rendre meghaladták a munkáltatói befizetéseket.

Pozitív változás, – és az önkéntes pénztárak iránti bizalmat mutatja – hogy idén negyedévről negyedévre csökkent a tagok által felvett összeg: az egy évvel ezelőttihez képest 26 százalékkal csökkent a felvett összeg mértéke.

A Pénztárszövetség úgy látja, hogy az első három negyedévben elért 5 százalékot meghaladó realizált hozam alapján valószínűsíthető, hogy az egész évet is az inflációt meghaladó eredménnyel zárják majd a Stabilitáshoz tartozó önkéntes kasszák.

Az egészségpénztárak vagyona eközben kis mértékben nőtt, míg taglétszámuk éves szinten közel 8 ezer fővel, több mint 1 százalékkal gyarapodott. Az egy főre jutó vagyon szeptember végén megközelítette a 60 ezer forintot, ami megegyezik az egy évvel korábbi adattal.

A magánnyugdíjpénztárak szintén jól szerepeltek, éves szinten 15 százalékkal növelték az egy főre jutó vagyont. A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztárak taglétszáma 62 885 fő volt szeptember végén, ami több mint 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbi adattól. A magán-nyugdíjpénztári tagok egy főre vetített vagyona azonban jelentősen emelkedett: 2012. szeptember végén egy tagra 2,66 millió forint jutott, míg idén, a harmadik negyedév végén már 3 millió felett volt ez az összeg, vagyis 15 százalékos volt a bővülés.


Fotó: FreeDigitalPhotos