Jump to content

Nem váltunk bankot a kamatok miatt

2013. 12. 09. 00:00

Olvasóink nagy része nem váltott még soha bankot amiatt, hogy kedvezőbb feltételekkel kezelhesse a pénzét. A tranzakciós adó idei bevezetése óta azonban minden eddiginél élesebb szemmel érdemes figyelni az egyes pénzintézetek ajánlatát, mert ezen sokat spórolhatunk.

A NarancsJuice legutóbb arra volt kíváncsi, hogy olvasóink vitték-e már át a pénzüket más bankhoz azért, mert ott olcsóbb számlavezetési díjat, vagy magasabb betéti kamatot ajánlottak. Az eredményből az látszik, hogy ezen a téren nem vagyunk túl aktívak, hiszen a válaszadók 64,52 százaléka még nem váltott a fenti okok miatt. Így mindössze alig több mint egyharmaduk, vagyis 35,48 százalék válaszolta, hogy mozdította már a pénzét a jobb feltételek miatt.

Az aktivitás hiánya mögött vélhetően egyrészt az állhat, hogy azt gondoljuk: nem tudnánk annyit spórolni a váltással, hogy megérje az utánajárást. Pedig a bankok között meglehetősen komoly a verseny, különösen amióta idén bevezették a tranzakciós illetéket. Ennek költségét a pénzintézetek a legkülönfélébb módokon terhelték rá az ügyfelekre, hol a kártyás fizetések díjában, hol pedig a számlavezetés költségében.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogyha például sokat használod a kártyádat, akkor valószínűleg jobban megéri számodra egy olyan számlacsomag, amelynek ugyan magasabb a havi költsége, de nem terheli díj a kártyahasználatot. Ezzel pedig hidd el, valóban több ezer forintra is rúghat a megtakarítás.

Különösen érdemes odafigyelned most, hogy havi két alkalommal kötelezően ingyenessé vált a pénzfelvétel, mivel akad olyan bank, amely emiatt mármost megemelte más, a számlavezetéshez kapcsolódó díjait.

A bankváltási aktivitás alacsony szintje azonban másra is visszavezethető, a pénzintézeteknél ugyanis örök igazság, hogy sokkal könnyebb számlát nyitni, mint megszüntetni azt. Így sok esetben nem elég erről egyszer nyilatkozni, hanem többször is el kell látogatni a bankfiókba, ami miatt sokaknak elmegy a kedvük a pénz hordozásától.


Fotó: FreeDigitalPhotos