Jump to content

Így alakul jövőre a minimálbér – hogy állunk az EU-ban?

2013. 12. 11. 00:00

A jelenlegi bruttó 98 ezer forintról 101 500 forintra emelkedik jövőre a minimálbér. A szakmunkások bérminimuma pedig a jelenlegi 114 ezer forintról 118 ezer forintra nő. A magyarországi minimálbér az Európai Unió országai között a középmezőnyben van.

Az intézkedés értelmében a minimálbért keresők 3500, a bérminimumot keresők pedig 4000 forinttal kapnak többet január 1-jétől, mint idén. Ez az előző évekhez képest 3,5-3,6 százalékos emelkedést jelent.

A minimálbér az a törvényileg rögzített legkisebb munkabér, amelyet a munkaadó Magyarországon köteles a munkavállaló számára kifizetni mindaddig, amíg a munkaviszony fennáll. Vagyis ez a legkisebb munkadíj, amelyet egy munkavállaló főállású munkavállalóként Magyarországon kaphat.

A szakmunkás bérminimum pedig azt jelzi, hogy annak a munkavállalónak, aki teljes munkaidőben dolgozik, legalább középfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, és középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik, legalább mekkora fizetést kell kapnia.

Igaz ugyan, hogy a minimálbér mértéke és alkalmazásának módja eltér egymástól az egyes országokban, ám bizonyos tendenciák felismerésére mégis igen tanulságos lehet összehasonlítani egymással.

A most még Magyarországon érvényben lévő minimálbér magasabb, mint Csehországban, míg ugyanis ez itthon jelenleg 98 ezer forint, addig a cseheknél 91 ezer forintnak felel meg az Eurostat adatai szerint. A régió többi országát vizsgálva Szlovákiában a magyarral közel azonos nagyságú, 99 ezer forintnak megfelelő mértékű a minimálbér. Romániában viszont jóval kevesebb, 53 ezer forintnyi a fizetések legalacsonyabb mértéke. Lengyelországban és Horvátországban pedig 109 ezer forint körüli a minimálbér.

A módosabb nyugati országokat vizsgálva Angliában 350 ezer forint körüli fizetés jár, míg Franciaországban minimum 420 ezer forintnak megfelelő mennyiségű fizetést kap, aki ott munkát vállal. Hollandiában ennél is többet, 435 ezer forintnyi eurót kapnak a munkavállalók.

A nehezebb gazdasági helyzetben lévő nyugati országokat nézve Spanyolországban 222 ezer forintnyi a minimálbér, Portugáliában ennél alacsonyabb, 167 ezer forintnak megfelelő mértékű, míg Görögországban a kettő között, 201 ezer forint körüli a minimálbér.

Az Európai Unió országai közül hatban alacsonyabb a minimumfizetés, mint Magyarországon: Észtországban, Csehországban, Litvániában, Lettországban, Romániában és Bulgáriában. Ezzel hazánk a középmezőnyben végez az Európai Unió országainak mezőnyében.


Fotó: FreeDigitalPhotos