Jump to content

Év végi prémium: erre számítunk

2013. 12. 26. 00:00

Az év végi prémium egyfajta jutalom, amit azért kapunk, mert egész évben jól dolgoztunk. A jutalom egy részéről törvény rendelkezik, a többit a munkáltató önként adja. Idén a magyarok nem sokkal több mint negyede reméli, hogy kap év végi jutalmat.

A közszférában dolgozóknak törvény írja elő a tizenharmadik havi fizetést, vagyis a jutalom a fizetés részét képezi. A jövő évtől azonban már a közszférában dolgozók számára sem lesz magától értetődő a 13. havi fizetés. A változás lényege, hogy a havi bruttó 180 ezer forint alatt keresők havonta a keresetük 8,33 százalékát kapják meg pótlékként, míg a 180 ezer forint felett keresők havonta fix 15 ezer forintot kapnak.

A minisztériumok és kormányhivatalok vezető tisztségviselőinek év végi prémiuma is változik. Míg ugyanis eddig a prémium akár hat havi fizetéssel megegyező nagyságú is lehetett, addig idén az éves illetménynek legfeljebb 12 százaléka adható.

A magánszférában kevésbé jellemző a 13. havi fizetés, itt az év végi fizetés-kiegészítés inkább prémium vagy bónusz formájában valósul meg. Bizonyos esetekben erre külön kitérnek a munkaszerződésben is, de a legtöbbször kizárólag a munkáltató döntésétől függ, hogy ad-e prémiumot alkalmazottainak, és ha igen, akkor kinek és mennyit.

A törvényi szabályozás szerint a prémium után az adótábla szerint kell adózni, mivel nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít. Ez azt jelenti, hogy a pénz egy részét az adó elviszi, és miatta a munkáltatót is járulékok terhelik. Ha azonban a jutalmat nem bérben, hanem természetbeni juttatásként, például ajándékutalvány formájában adják, jelentős mértékű lehet a megtakarítás mind a munkaadó mind a munkavállaló részéről.

Ajándékutalvány adása esetén a törvény szerint, ha a vállalkozás egy adóévben legfeljebb háromszor ad ajándékutalványt, és egyik alkalommal sem lépi túl a 9800 forintos értékhatárt, akkor 51,17 százalék közterhet kell fizetnie. Abban az esetben is 51,17 százalékos közterhet kell fizetnie a munkáltatónak, ha nagyobb értékű ajándékutalványt ad, például cafeteria rendszerben, ám ebben az esetben vállalnia kell, hogy minden alkalmazottjának azonos értékben ad jutalmat.

Idén a magyarok csupán 27 százaléka számít év végén egyszeri pénzbeli jutalomra - derül ki a Randstad Workmonitor legfrissebb felméréséből. Az év végi jutalmat remélők egy évvel ezelőtt még többen voltak: akkor még a megkérdezettek 30 százaléka várt valamilyen bónuszt.

A klasszikus értelemben vett év végi bónusz az egyéni teljesítménytől függ, vagyis attól, hogy az adott személy elérte-e a kitűzött célokat, és megfelelő eredménnyel zárta-e az adott időszakot. Más esetben a vállalat egészének teljesítménye a mérvadó, és a profit vagy a forgalom növekedése esetén az egyéni eredményektől függetlenül osztják ki a jutalmakat - emelte ki az általános tendenciákat a munkaközvetítő cég.


Fotó: FreeDigitalPhotos