Jump to content

Így viheted át a szabadságodat jövőre

2013. 12. 27. 00:00

Tisztában vagy azzal, hogy hány nap szabadsággal rendelkezel? Azt tudod, hogy ebből hány napot és hogyan tudsz átvinni a következő évre? Összegyűjtöttük a jelenleg érvényben lévő szabályokat.

Jelenleg mindenkinek 20 nap alapszabadság és különböző jogcímeken egy vagy több nap pótszabadság jár egy évben. Az, hogy hány nap szabadságod van, úgy számolhatod ki, ha ezeket összeadod. Ha év közben kezdődött a munkaviszonyod, akkor ezt a számot arányosítják, vagyis az év hátralevő részét arányosítják az egész évvel, és ezt az arányt veszik figyelembe a szabadságod kiszámításakor.

A fő szabály az, hogy a szabadsággal nem a munkavállaló rendelkezik, hanem a munkáltató adja ki. A munkáltató köteles ugyan meghallgatni a dolgozója kérését, de a döntést a munkaadó hozza meg. Ez alól kivétel 7 nap szabadság, amelyet legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésnek megfelelően kell kiadnia. Ha év közben megszűnne a munkaviszonyunk, akkor arányosítani kell ezt a 7 napot is.

Az alapszabály az, hogy a szabadságot az esedékesség évében kell felhasználni. Néhány esetben azonban átvihető a szabadság egy része a következő évre. Ilyen eset például, amikor valaki még az esedékesség évében megkezdi a szabadság kivételét, és az folyatódik a következő évben. Ebben az esetben 5 munkanap vihető át.

Bizonyos feltétek mellett az előző évi szabadság a következő év március 31-ig kiadható. Ez akkor lehetséges, ha a munkaviszony október 1-jén vagy az után kezdődött, vagy ha a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdeke vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt arra a kollektív szerződés felhatalmazást ad.

Eddig arra is lehetőség nyílt, hogy a felek írásban megállapodjanak arról, hogy a szabadság harmadát a következő év végéig adhatják ki. Az ilyen megállapodást minden évben külön kellett megkötni. Ez azonban a 2014-ben esedékes szabadságokra másképp vonatkozik, 2014. január 1. napjától ugyanis a felek már csak az életkor alapján járó pótszabadság átvitelében állapodhatnak meg.

Az is előfordulhat, hogy a szabadságot a munkavállaló oldalán felmerült akadály miatt nem tudja kivenni az esedékesség évében. Ekkor az a szabály, hogy az akadály megszűnése utáni 60 napon belül ki kell venni a szabadságot. Ebben az esetben akár a következő év után is kiadható a szabadság.

A szabadság kiadásának és kivételének az időpontját minden esetben legalább 15 nappal hamarabb jelezni kell. Fontos tudni, hogy a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdeke, illetve a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadság kiadásának előre egyeztetett időpontját módosíthatja, illetve a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja. Ebben az esetben viszont a munkavállaló kárát és költségeit meg kell térítenie.

A fő szabály az, hogy a ki nem vett szabadságot megváltani nem lehet, ez alól az egyetlen kivétel a munkaviszony megszűnése.


Fotó: FreeDigitalPhotos