Jump to content

Mit tanultunk 2013-ban?

2013. 12. 30. 00:00

A közgazdasági kutatók az idei évben is számos olyan eredménnyel rukkoltak elő, amelyek jelentősen formálhatják a pénzügyi és egyéb területeken tapasztalható emberi viselkedésről alkotott elképzeléseinket. Íme, az Ezonomics újságírójának zubjektív listája az öt legfontosabb eredményről.

Az érzelmek befolyásolják a kockázatvállallást

A Veronai Egyetem kutatói olyan kísérleteket hajtottak végre, amelynek keretében filmeket, képeket és egyéb adiovizuális anayagokat mutattak meg a résztvevőknek. A nagyobb érzelmű töltetű anyagokat látó alanyok nagyobb kockázatvállalásra voltak hajlandóak a kísérlet második fázisát alkotó lottózásban.

A tömegekre hallgatunk

A kockázatvállalásunkra szintén nagy hatással lehetnek más emberek választásai. Szintén olasz kutatók eredményei alapján az látszik, hogy az emberek választásai nagymértékben lekövetik a társak döntéseit - természetesen ez csak akkor igaz, ha van információnk ezekről. Hasonló következtetéseket vontak le egyébként a valódi részvénypiaci viselkedéssel kapcsolatban a skóciai Aberdeeni Egyetem közgazdászai is.

Gondolkodni mások fejével

Általános tapasztalat, hogy a pénzügyi befektetésekben - főleg a részvénypiacon - nagy veszteségek származnak abból, ha valaki túlságosan sokat kereskedik, újabb és újabb tranzakciókban vesz részt. Az izraeli Haifa-i Egyetemen dolgozó David Navon professzor szerint ez az egocentrikus látásmód következménye. Azok a kereskedők tudnak észzerűen elhatárolódnia a pénz túl sokszori megforgatásától, akik képesek a többi kereskedő szemével is felmérni a hasznokat és kockázatokat.

Warren Buffet jó tanácsai

Warren Buffet egyszerű befektetési tippjeiről már a Narancs Juice-on is sokszor írtunk - most viszont mindezt tudományos keretbe is helyezték a Yale Egyetem és az AQR Capital Management közgazdászai. A kucsszavak nem változtak: türelem, stratégia és stratégiai fegyelem, valamint minőségi értékpapírok megvásárlása.

A hüvelykujj-szabályok megkérdőjelezése

Fontos, hogy tudjuk: a legnépszerűbb befektetési tanácsok olykor bizony nem helytállóak. Ennek oka lehet az alapvető hamisság vagy az elavult tudás közvetítése is. Javier Estrada, a Barcelona-i IESE Business School professzora egyik idei cikkében erre mutatott rá.

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos