Jump to content

Csökkent az államadósság a harmadik negyedévben a GDP-hez képest

2014. 01. 02. 00:00

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2013 harmadik negyedévének végén 23 089 milliárd forintra, a bruttó hazai termék (GDP) 80,2 százalékára csökkent, míg a második negyedévben a GDP 81,5, az elsőben pedig a bruttó hazai termék 82,8 százaléka volt - jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank adatai szerint az adósság a harmadik negyedévben 160 milliárd forinttal csökkent, a nettó hiteltörlesztés 283 milliárd forinttal csökkentette, a forint gyengülése pedig 123 milliárd forinttal növelte azt. Az államháztartás nettó tartozása ugyanakkor a második negyedéves 17 633 milliárd forintról 18 101 milliárd forintra emelkedett, így a GDP 62,9 százalékát tette ki 2013 harmadik negyedévének végén. Az MNB megjegyzi: a pénzügyi számlák GDP-arányos mutatói a Központi Statisztikai Hivatal által 2013. december 4-én publikált, új negyedéves GDP-adatait tartalmazzák.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége a 2013 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben -762 milliárd forint volt. 2013 harmadik negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége -221 milliárd forintot tett ki.

2013 harmadik negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 320 milliárd forint volt. A szektor pénzügyi eszközei közül nagymértékben csökkent a jegybanknál elhelyezett betétállomány, miközben növekedtek a vállalatokkal szembeni adókövetelések. A kötelezettségek közül hiteltörlesztés következtében jelentősen csökkent a külföldről felvett hitelek állománya, ezzel párhuzamosan nagyobb mértékű állampapír-kibocsátás is történt.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 43 milliárd forint volt a harmadik negyedévben. Pénzügyi eszközeik közül számottevően nőttek a hitelintézeteknél elhelyezett betéteik, kötelezettségeik terén pedig a vállalatokkal szembeni egyéb tartozásaik mutattak emelkedést. A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási képessége 56 milliárd forint volt. Eszközeik közül a kincstárnál elhelyezett folyószámla betétek nőttek, miközben a háztartásokkal szembeni járulékköveteléseik csökkentek. A háztartások nettó finanszírozási képessége a 2013 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,2 százaléka (1498 milliárd forint) volt. 2013 harmadik negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (223 milliárd forint) a negyedéves GDP 3 százalékát tette ki.

A tavalyi harmadik negyedévében folytatódott a háztartások pénzügyi eszközein belüli átrendeződés. Az előző negyedévekhez hasonlóan a háztartások a készpénz, a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok és a befektetési jegyek állományát növelték számottevően, miközben a betétek jelentős mértékben csökkentek tranzakcióból eredően. A kötelezettségeken belül a nettó ingatlanhitel-felvétel a harmadik negyedévben tovább csökkent, mind a forint-, mind a devizaalapú hitelek esetében. A fogyasztási hiteleknél a forintalapú nettó hitelfelvétel emelkedett, mely növekedést azonban ellensúlyozta a devizahitelek nagyobb mértékű csökkenése.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2013 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 3,6 százaléka volt (1040 milliárd forint). A harmadik negyedéves nettó finanszírozási képesség a negyedéves GDP 5,4 százalékát érte el (403 milliárd forint).

A harmadik negyedévben a nem pénzügyi vállalatok eszköz oldalon a folyószámla betétek, a hitelek és az egyéb követelések állományát növelték számottevően, miközben az egyéb betéteiket és tartott részvényeiket jelentősen csökkentették. A kötelezettségek közül tranzakcióból eredően a hosszú lejáratú hitelek, az egyéb részesedések (üzletrészek) és az egyéb tartozások növekedtek, ugyanakkor nagyarányú csökkenés volt a rövid lejáratú hiteleknél.

A külföld nettó finanszírozási képessége - a nemzetgazdaság finanszírozási igénye - 2013 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a pénzügyi számlák adatai szerint -2072 milliárd forint volt. A harmadik negyedévben a külföld finanszírozási képessége -515 milliárd forintot tett ki.

A külföldiek a pénzügyi eszközeik közül a folyószámla betéteket és a tulajdonosi követeléseket növelték, miközben az egyéb betétek, a nem részvény értékpapírok, a hitelek és az egyéb követelések állományát nagymértékben csökkentették. A tartozások közül tranzakcióból eredően a folyószámla betétek, a rövid lejáratú hitelek és az egyéb tartozások növekedtek, ugyanakkor csökkenés volt megfigyelhető az egyéb betétek, a nem részvény értékpapírok, a hosszú lejáratú hitelek és a részesedések tekintetében - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.com