Jump to content

Hordozhatóvá válik a TBSZ

2014. 01. 03. 00:00

Január 1-je óta már nem kell egy pénzintézethez ragaszkodnunk, hogyha tartós befektetési számlát nyitunk, azt ugyanis a törvényi változásoknak köszönhetően ezentúl évente egyszer „átköltöztethetjük" másik bankba anélkül, hogy meg kellene szakítanunk a befektetést.

Tartós Befektetési Számlát 2010 óta lehet kötni, amelynek köszönhetően adókedvezményt vagy adómentességet kaphatunk. Ennek feltétele, hogy a nyitástól számított 3-5 évig nem vesszük fel a félretett pénzünket. Ha három év után vesszük fel, 10 százalékos adó terheli azt, ha 5 év után, akkor teljesen adómentesen juthatunk hozzá a félretett pénzhez és a hozamához. Érdemes tehát 3-5 évre félretenni a megtakarított pénzünket, hiszen jobban járunk, mint ha a banki lekötést választanánk, hiszen ez utóbbinál 16 százalékos adót kell fizetnünk.

A Tartós Befektetési Számla nyitásához mindössze 25 ezer forintos kezdőtőkére van szükség. A nyitás évében annyi pénzt helyezhetünk el a számlánkon, amennyit tudunk és akarunk, nincs megkötés. Ezután ez az összeg 3 év után 10 százalékos adóval, 5 év után adómentesen felvehető. Újabb előny, hogy míg a legtöbb befektetés után augusztus 1-je óta az eddigin felül 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást is fizetni kell, addig a TBSZ számlán elhelyezett összegek után azt továbbra sem kell megfizetni – attól függetlenül, hogy 3 vagy 5 év után vesszük fel azt.

A Tartós Befektetési Számlának két típusa létezik: az egyik esetében bankbetétben, a másik esetében értékpapírban lehet a pénzünket kamatoztatni. A felhalmozás évében a számlára csak pénzt lehet elhelyezni, értékpapírt nem lehet a számlára tenni, az év letelte után azonban a számlán lévő pénzből értékpapírt vásárolhatunk.

Ha időközben mégis szükségünk lenne a megtakarításunkra, akkor sem kell kétségbe esni: a számlán elhelyezett pénzt bármikor felvehetjük, azzal a feltétellel, hogy ha nem telt le a 3 év, akkor azt a normál, 16 százalékos adó terheli.

A Tartós Befektetési Számla újdonsága, hogy 2014-től hordozhatóvá válik, vagyis nem szakítjuk meg akkor sem a 3-5 éves periódust, ha a számlán lévő pénzt évente egy alkalommal egy másik szolgáltatóhoz visszük át. Emellett lehetőségünk nyílik arra is, hogy akár több TBSZ-t is nyissunk, egyetlen kikötés van, az, hogy a felhalmozás évnek el kell telnie.


Fotó: FreeDigitalPhotos