Jump to content

Bővülést jelez a decemberi euróövezeti szolgáltatóipari BMI

2014. 01. 06. 00:00

Decemberben is a bővülést jelző 50 pont fölött maradt az euróövezeti szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI), és tovább nőtt a feldolgozóipart is magába foglaló összetett mutató - közölte hétfőn a Markit Economics piackutató intézet.

A szolgáltatóipari BMI legutóbb 2012 februárjában bukott 50 pont alá, és egészen 2013 augusztusáig volt az ágazat szűkülését jelző tartományban. Azóta folyamatosan a bővülést jelző 50 pont fölött tanyázik, decemberben 51,0 ponton állt. Az adat megegyezik a piac előzetes várakozásával.

A múlt héten közölt feldolgozóipari BMI-t is magába foglaló decemberi összetett mutató 52,1 pont lett, ami szintén megfelel az elemzői várakozásoknak. Az összetett mutató július óta megszakítás nélkül 50 pont fölött van.

Az új megrendelések alindex két és fél éve nem látott ütemben nőtt, az alkalmazotti alindex pedig két éve először érte el az 50 pontot, ami azt jelzi, hogy az euróövezetben működő vállalatok egyenlő arányban terveznek elbocsátásokat és új alkalmazottak felvételét.

Összességében a BMI jól tükrözi a jelenlegi szerény, 0,2 százalékos euróövezeti GDP-növekedést, de a mutatókból az is kiderül: 2013 végére sokkal egészségesebb lett a valutaövezet gazdasági szerkezete, és valószínű, hogy erőteljesebb lesz a növekedés 2014 első negyedévében - magyarázta Chris Williamson, a Markit intézet vezető közgazdásza.

A nagy euróövezeti gazdaságok közül Franciaországban és Olaszországban negatívak a kilátások. Spanyolországban 2011 májusa óta először két egymást követő hónapban 50 pont fölött volt a szolgáltatóipari BMI.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net