Jump to content

Adójóváírás: így járhatsz jól a nyugdíjpénztárral

2014. 01. 14. 00:00

Az időskori anyagi biztonság megteremtéséről még a munkával töltött évek alatt el kell kezdenie gondoskodnia mindenkinek. Az önkéntes nyugdíjpénztárral nem csak a saját félretett pénzed gyűlik, az kiegészülhet több tízezer forint adójóváírással is évente. Megmutatjuk, hogyan!

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás egyik legnagyobb előnye, hogy ha ezt választjuk, tíz év után adómentes jövedelemre tehetünk szert, a kamatadó megfizetése alól teljes mértékben mentesül a megtakarításunk. A tíz éves várakozási idő eltelte után, és a nyugdíjba vonulás megtörténte után nemcsak a számlán lévő pénz hozama, de a teljes tőkerész is adómentesen felvehető.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás efelett jelentős mértékű, 20 százalékos adójóváírással is kiegészülhet. A törvény szerint ugyanis a befizetések 20 százalékát, de maximum 100 000 Ft-ot, illetve a 2020. január 1.-je előtt nyugdíjkorhatárt elérők esetén 130 000 Ft-ot adójóváírás formájában visszakaphatjuk az önkéntes nyugdíjpénztári számlánkra, tovább gyarapítva ezzel a nyugdíjcélú megtakarításainkat. Ez azt jelenti, hogy minden befizetett 10 ezer forint után további 2 ezer forint jár, ami 500 ezer forint befizetés esetén már 100 ezer forint adójóváírást jelent egy év alatt. Az adójóváírást az adóbevallásban általunk megjelölt pénztári számlára utalják, amely költséglevonás nélkül gyarapítja a megtakarításainkat.

Egy példán keresztül könnyen végigkövethetjük, hogy mekkora megtakarítást lehet elérni az önkéntes nyugdíjpénztári befektetéssel. Ha egy 42 éves pénztártag 2011-től 20 éven keresztül havonta 20 ezer forintot takarít meg az önkénes nyugdíjpénztári számláján, akkor a nyugdíjba vonulásakor közel 10 millió forintnyi összeggel rendelkezik majd. Egész pontosan 9 699 228 forinttal zárul a számlája, amelyből a saját befizetése 4 800 000 forint. Az ezen felüli közel öt millió forintos bevételt a hozam és az adójóváírás adja. Ebből a hozam 20 év alatt összesen közel 4 millió forint, míg az adójóváírás 960 ezer forintot tesz ki.

Ez azt jelenti, hogy ha vállaljuk a rendszeres megtakarítás fizetését, és minden az előzetes számítások szerint alakul, 20 év alatt akár meg is duplázhatjuk a befektetett pénzünket – nagyrészt az igénybe vehető adójóváírásnak köszönhetően, mely a hozamtól eltérően minden évben garantált.


Fotó: FreeDigitalPhotos