Jump to content

A forintgyengülés nem állítja le az enyhítési ciklust

2014. 01. 24. 00:00

A forintgyengülés ellenére várhatóan folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentési ciklusa - jósolták pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői szerint nyilvánvalóan óvatosságra ad okot az, hogy a forint a 300 forint/eurós határ felett jár, és alulteljesít a többi közép- és kelet-európai valutához képest: a lengyel zlotyval szemben például tavaly április óta nem mért árfolyamszintekre gyengült.

Az MNB nem elsősorban az abszolút kockázati mérőszámokat figyeli, hanem azt, hogy a magyar kockázatjelzők rosszabbak-e a térségi gazdaságok mutatóinál. Így a zloty-forint páros mozgása várhatóan kelt valamelyes aggodalmat, de valószínűleg még nem annyit, amennyi elég lenne az MNB monetáris enyhítési ciklusának leállításához - vélekedtek a Morgan Stanley elemzői.

Más nagy londoni házak ugyanakkor hosszabb távlatban sem zárják ki a 300 forint/euró feletti árfolyamok fennmaradását.

A Goldman Sachs globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői befektetőknek összeállított legutóbbi helyzetértékelésükben gyengítették a következő hónapokra szóló forintárfolyam-előrejelzésüket, tekintettel az általuk várt további MNB-kamatcsökkentésre, valamint arra a véleményükre, hogy a magyar jegybank toleránsabbá vált a gyengébb forinttal szemben.

A cég most háromhavi távlatban 305 forintos euróárfolyamot vár az eddig erre az időtávra érvényben tartott 300 forint/eurós prognózis helyett, és fenntartotta a hat és a tizenkét hónapra szóló, 305 és 310 forintos eurót valószínűsítő becslését.

A Goldman Sachs elemzői szerint a gyengébb forint mellett a jelenlegi közműdíjcsökkentésekből eredő későbbi erőteljes bázishatások is felhajtóerőt gyakorolnak majd a tizenkét havi magyarországi inflációs rátákra, ami a pozitív reálkamat gyors eróziójával jár.

A cég várakozása szerint mindez és a külső finanszírozási kilátásokkal kapcsolatos, ehhez kapcsolódó aggályok végül kamatemelésre késztetik az MNB-t.

Forrás: MTi Eco

Kép: freedigitalphotos.net