Jump to content

A foglalkoztatás lassú növekedése várható

2014. 01. 29. 00:00

Összességében a foglalkoztatottak számának további lassú növekedését, illetve a munkanélküliségi ráta csökkenését várja Balatoni András az ING elemzője, aki arra is felhívták a figyelmet, hogy a téli közmunkaprogramok jelentősen befolyásolják az adatokat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt tájékoztatása szerint a foglalkoztatottak száma 4 millió 15 ezer volt a tavalyi negyedik negyedévben, 107 ezerrel több, mint egy évvel azelőtt.

A munkanélküliek 403 ezres létszáma 65 ezerrel volt kevesebb a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbinál, a munkanélküliségi ráta 1,6 százalékponttal 9,1 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén úgy látja, hogy a közfoglalkoztatási program jelentős bővülése érdemben átrajzolja a statisztikákat. Igaz ugyan, mégis téves képet fest a hazai munkaerőpiacról az, hogy soha nem látott szinten van a foglalkoztatás és meredeken csökken a munkanélküliség - emelte ki.

Az elemző azt kedvezőnek tartja, hogy a foglalkoztatásban a külföldön dolgozókon és a közmunkásokon túl is látható némi növekedés, ez a bővülés azonban szerinte sokkal lassabb és kisebb mértékű. A hazai vállalatoknál foglalkoztatott munkaerő emelkedése mellett az újonnan kiírt üres, nem támogatott álláshelyek száma is csaknem 30 százalékkal nőtt 2012 decemberéhez képest - hangsúlyozta.

A gazdasági növekedés beindulása, különösen a munkaintenzív szolgáltatási szektor hozzáadott értékének emelkedése átgyűrűzik a munkaerőpiacra is, de azért még messze vagyunk a helyreállási folyamat végétől - fogalmazott.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében kiemelte: tovább javultak a foglalkoztatottsági mutatók, a tavaly október-decemberi időszakban is töretlen a foglalkoztatottak számának 2010 nyara óta tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A tárca hangsúlyozta azt is: a tavalyi negyedik negyedévben a nők foglalkoztatása 22 éves csúcsra ért Magyarországon. A kormányváltás előtti utolsó év, 2009. negyedik negyedévéhez képest csaknem 100 ezerrel több nő dolgozik, ami 3,7 százalékos rátaemelkedést jelent.

Az 1992 óta nem mért, kimagasló foglalkoztatottság és a reálkeresetek folyamatos növekedése elősegíti a gazdasági növekedést - írja az NGM.

A szakminisztérium kiemelte: a 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája csak 8,2 százalékos, ami a válság kirobbanása óta a legjobb eredménynek számít.

A 2013-as évre vonatkozó adatok is azt támasztják alá, hogy a kormány intézkedéseinek hatására nő a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség, ami elősegíti a 2014-re kitűzött 2 százalék feletti gazdasági növekedést - áll a tárca közleményében.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net