Jump to content

Nem várunk jobb évet anyagi szempontból

2014. 02. 04. 00:00

Mindössze olvasóink 30,5 százaléka számít arra, hogy az idei évben javulni fog anyagi helyzete – derült ki legutóbbi szavazásunkon. Mindez azt jelzi, hogy 2013-hoz képest idén valamivel jobb hangulatban kezdjük az évet.

A NarancsJuice legutóbb arra volt kíváncsi, hogy olvasóink kedvezőbb, vagy kedvezőtlenebb anyagi helyzetet várnak 2014-től. Mindössze a válaszadók 30,54 százaléka bízik benne, hogy az idei évben javulni fog a saját pénzügyi helyzete, míg 69,46 százalékuk ennek ellenkezőjével számol idén.

Tavaly év elején pont ugyanezt a kérdést tettük fel oldalunkon. Egy éve még a mostaninál is valamivel negatívabb kép rajzolódott ki, hiszen akkor csupán 23,41 százalék várta az anyagi helyzete javulását, míg 76,59 százalék inkább a pénzügyi állapot romlását vetítette előre.

Ennek ellenére összességében a gazdasági adatok alapján sokaknak megkönnyebbülést hozott a tavalyi év 2012-höz képest. A fogyasztó árak ugyanis két évvel ezelőtt 12 hónap leforgása alatt összesen 5,7 százalékkal emelkedtek, míg 2013-ban csupán 1,7 százalékos volt az éves drágulás mértéke. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint 2014-ben tovább folytatódhat ez a pénztárcákra rendkívül kedvezően ható tendencia, mivel idén a jegybank 1,3 százalékos növekedést vár csupán a fogyasztói árak terén.

A megtakarítások szempontjából viszont egyáltalán nem volt könnyű év a tavalyi, hiszen a részvények és kötvények piacán még mindig a gazdasági válság hatásának nyomai voltak felfedezhetőek, miközben az itthon legnépszerűbbnek számító betéti kamatok már a vonzónak számító határ alá csökkentek. Így főként azok tudtak anyagi javulást elérni ezen a területen, akik kedvezményes állampapírba helyezték a pénzüket, illetve szerencsés kézzel választottak befektetési- vagy nyugdíjalapot.

2013 egyébként a hazai gazdaság számára is pozitívabb eredményeket hozott, mint 2012. A gazdaság teljesítményét mérő GDP tavaly 1,1 százalékot emelkedett a tavaly előtti 1,7 százalékos visszaeséshez képest. Az előrejelzések szerint pedig a folyamat kitart 2014-ben is, mivel a GDP bővülése elérheti a 2,1 százalékot is. Ez pedig kedvező hatással lehet a lakosság anyagi helyzetére is.


Fotó: FreeDigitalPhotos