Jump to content

Még mindig a 2008-as szinten a fizetésünk

2014. 02. 05. 00:00

Még ha minden az előrejelzések szerint alakul, és az idei évben is alacsony marad az infláció, a bérek reálértéke akkor sem éri el a 2008-as szintet – derül ki a Hay Group legfrissebb felméréséből.

A magyarországi vállalatok átlagosan 2,6 százalékos béremelést terveznek az idén, ami a Magyar Nemzeti Bank által tervezett 1,3 százalékos inflációval számolva jelentős bruttó reálbér-növekedést jelent – olvasható a Hay Group még decemberben elkészített elemzésében.

Ha idén is a terveknek megfelelően alakulnak az inflációs várakozások, akkor a 2013-as évhez hasonlóan idén is többet ér majd a bruttó kereset, mint egy évvel korábban – emelte ki a tanácsadó cég. A reálkeresetek növekedése azonban várhatóan nem lesz látványos mértékű. - Ha az utóbbi hónapokban mért rendkívül alacsony infláció továbbra is megmarad, akkor olyan jelentéktelenek lesznek a béremelések, hogy a reálbér-növekedés ellenére a fizetések vásárlóereje nem fog jelentősen megváltozni. Ilyen környezetben csak egy hirtelen lendületes gazdasági növekedés hozhatna fordulatot – áll az elemzésben.

A jelenlegi stagnáló állapot azonban az alkalmazottak motiválása szempontjából nem előnyös. Az elkövetkező időszakban a cégek ugyanis kénytelenek lesznek egyre inkább feltárni azokat a béren kívüli tényezőket, amelyek dolgozóikat az átlagos munkavégzést meghaladó teljesítményre és elköteleződésre ösztönzik – emelte ki a Hay Group.

A tanácsadó cég felmérésének eredményei szerint a magyarországi vállalatok 22 százaléka fagyasztja be a béreket 2014-ben. Az előző évhez képest ez enyhe növekedést jelent, tavaly ilyenkor ugyanis a vállalatok 20,8 százaléka nem tervezett béremelést. Emellett a Hay Group felmérésében részt vevő vállalatok 22 százaléka tervez létszámbővítést, átlagosan 9 százalékkal növelve munkavállalói számát. Ugyanakkor a vállalatok 10 százaléka létszámcsökkentést tervez, a leépítés náluk átlagosan 11 százalék körül fog alakulni.

A Hay Group adatbázisából kiderül, hogy a leginkább a pénzügyi vállalatok, a bankok, a biztosítók, az alapkezelők lesznek mértéktartóak, míg a legnagyvonalúbban a vegyipari cégek bánnak majd dolgozóikkal. Az évek óta az átlagosnál alacsonyabb fizetéseket adó ipari vállalatoknál megkezdődik a felzárkózás, az idei emelések jelentősen magasabbak lesznek az országos átlagnál.

A kedvező inflációs várakozások valóra válása esetén is 2014 végén a bruttó bérek reálértéke csupán a 97,3 százalékát éri el a 2008-as fizetésekének – prognosztizálja a tanácsadó cég. A mélypont 2012-ben volt, akkor 94,8 százalék volt ez az érték az azt megelőző évhez viszonyítva.


Fotó: FreeDigitalPhotos