Jump to content

Munka miatt költözöl? Ennyivel számolj!

2014. 02. 06. 00:00

Másik városban kaptál munkát, mint ahol laksz? Külföldre nem szívesen költöznél, de az országhatárokon belül bátrabban váltanál lakóhelyet? Megéri költözni, a többletköltség hamar megtérül, ha jó állást találsz.

Nézzünk egy példát! Mivel kell számolnia annak, aki Szegedről Győr-Moson-Sopron megyébe szeretne költözni a munkavállalás reményében? Bár a két megye ingatlanáraiban erős a különbség, mégsem áthidalhatatlan a lakóhelyváltás - véli a Duna House ingatlanközvetítő.

Vegyünk például egy harmincas évei végén járó, egygyerekes családot, akik Szegedről szeretnének Győrbe (esetleg Sopronba) költözni. Már van egy lakásuk, amit akár el is adnának, és vásárolnának helyette egy másikat, az új városukban. Tegyük fel, hogy ugyanazzal a lakásmérettel beérik.

Ha kiadják a szegedi lakásukat, és ezzel párhuzamosan bérelnek maguk is, akkor keletkezik körülbelül 20 ezer forint többletkiadásuk, amit a munkabérükből valószínűleg ki is tudnak gazdálkodni. És ha már elegendő idejű munkaviszony áll a család mögött, bele lehet fogni az ingatlanvásárlásba.

Az ingatlanközvetítő hitelszakértőjének számításai szerint egy 20 éves futamidejű, államilag támogatott otthonteremtő hitel esetében ekkora összegnek 23 ezer forint körüli a havi törlesztő részlete. Ez ráadásul az első 5 évben fix, könnyen kalkulálható kiadás, mértéke pedig a szerzett jövedelem függvényében elviselhető.

Már lassan másfél éve igényelhetnek lakhatási támogatást is az államtól azok, akik a lakóhelyüktől messze dolgoznak. Akkor kaphatnak rendszeres támogatást, ha a munkavégzés helye az állandó lakóhelyüktől 100 kilométernél is messzebb van, vagy 5 óránál is hosszabb az oda-vissza út. A támogatást a munkaügyi kirendeltségnél lehet igényelni. 18 hónapig vehető igénybe, az első fél évben legfeljebb 100 ezer, a második 6 hónapban 60 ezer, utána pedig 40 ezer forintot kaphatnak a pályázók.

És hogy miért mozdulnak mégis nehezen a családok? A Duna House szerint ennek főként az az oka, hogy a mobilitásnak nincs itthon tradíciója. Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban másképp gondolkodnak az emberek. Ezekben az országokban sokkal bátrabban költöznek: oda mennek, ahol jó munkalehetőséget találnak.


Fotó: FreeDigitalPhotos