Jump to content

5 ok, ami gátolhatja a karrieredet

2014. 02. 07. 00:00

Természetes, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a karrierünk érdekében: nem pletykálunk a főnökünkről, nem késünk el a munkahelyünkről, és időben végzünk a feladatainkkal. De mi a helyzet azokkal a kisebb hibákkal, amiket tudtunkon kívül vétünk munka közben?

Távol tartod magad a közösségi médiától

Tény, hogy az olyan közösségi média csatornákon, mint a Twitter, a Facebook és a LinkedIn számos olyan hibát el lehet követni, amelyek nem tesznek jót a karrierünknek. Éppen ezért érthető, ha próbálsz minél kevesebb információt megosztani magadról. Ez azonban hosszú távon rossz döntés lehet az amerikai Forbes magazin nemrég megjelent cikke szerint. A legtöbb munkaközvetítő ugyanis a közösségi médián keresztül jut pluszinformációhoz a munkavállalókról. Ha több pozitív információhoz jutnak rólad, nagyobb eséllyel választanak téged az állásinterjún.

Túlzott kötődés a munkatársakhoz

Valóban hasznos lehet, ha a munka után egy kis időt együtt töltesz a kollégáiddal, hiszen amellett, hogy együtt kell dolgoznod velük, és heti 40 órát a társaságukban töltesz. Ám ha túlzottan kötődsz egyik-másik kollégádhoz, azzal másoktól elzárod magad. A karriered szempontjából hiba lehet, ha elkötelezed magad egy személy vagy tábor mellett. Mi történik ugyanis, ha ez a személy vagy társaság megváltozik, munkahelyet vált, vagy a csoporton kívüli személyek támogatására lenne szükséged?

Kitérő a karrieredben

Bárkivel megtörténhet, hogy egy kisebb kitérőt kell tennie karrierépítés közben. Bárki kerülhet váratlan helyzetbe, bárkinek megszűnhet egyik napról a másikra a munkahelye. Ilyenkor pedig tudni kell váltani. Miközben pedig keresgélsz, elvállalhatsz olyan munkát is, amely a karrierépítés szempontjából kitérőnek számít. Az ilyen munkákat azonban csak akkor érdemes megemlíteni az önéletrajzunkban, ha az kapcsolódik valamilyen szempontból az új feladatkörhöz.

Csak a racionális érvekre hagyatkozol

Ki ne írná össze a lehetséges előnyöket és a hátrányokat egy új munkalehetőség kapcsán? Az érvek és a racionális látásmód sokat segíthet ugyan a jó döntés meghozatalában, ám nem szabad kizárólag ezek alapján dönteni. Mi van akkor, ha a karriered szempontból remek álláslehetőséget kapsz, de az új főnököd ellehetetleníti az életedet, vagy olyan környezetben kellene dolgoznod, amitől minden nap görcsbe rándul a gyomrod? Ha rossz előérzeted van egy új munkalehetőséggel kapcsolatban, informálódj tovább róla!

Folyton elérhető vagy

Biztosan értékeli a főnököd, hogy napi 10 órát az íróasztalod mellett ülsz, és amikor este hazaérsz, felveszed a telefont, válaszolsz az email-jeire. Sokan elkövetik ezt a hibát, mindezt azért, mert egyszerűen nem mernek, vagy nem tudnak nemet mondani. Azt gondolják, hogy ha nem válaszolnak azonnal, azzal megbántják a főnöküket, és ez a kapcsolatuk rovására mehet. Szakértők szerint azonban ez éppen azt jelzi, hogy nem vagyunk elég határozottak, és nem tudjuk jól koordinálni a feladatainkat.


Fotó: FreeDigitalPhotos