Jump to content

Nem mindenkinek kell az ingyen készpénz

2014. 02. 19. 00:00

Nem mindenki kíván élni a havit kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével – ez derült ki legutóbbi szavazásunkon. Persze ez csak olvasóink kisebb részére igaz, mert csaknem háromnegyedük már regisztrált is a bankjánál a díjmentes pénzfelvétel érdekében.

A NarancsJuice legutóbbi szavazásán arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink közül mennyien igényelték már az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget bankjuktól. Az ugyan egyáltalán nem meglepő, hogy a válaszadók 70,34 százaléka már regisztrált a számláját vezető pénzintézetnél, hogy havonta kétszer díjmentesen juthasson készpénzhez a bankautomatákból. Az viszont igen, hogy olvasóink 16,1 százaléka nem csak eddig nem élt ezzel a lehetőséggel, de – saját bevallása szerint – nem is fog. Ennél kevesebben (13,1 százalék) vannak azok, akik eddig még nem adták be az igénylést a bankjukhoz, de egyébként élnek majd a lehetőséggel.

Az, hogy a vártnál magasabb az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget nem igénylők száma, azért meglepő némileg, mert a Nielsen nemrég készült felmérése szerint a magyarok közül csupán tízből négy ember részesíti előnyben a bankkártya használatát a készpénzzel szemben mindennapi költései során.

Másrészt viszont akik eddig nem nyújtották be az igénylést a bankjuknak, azok sem maradtak le a havi kétszeri, legfeljebb összesen 150 ezer forint készpénzfelvételről. A banki ügyfelek ugyanis gyakorlatilag bármikor benyújthatják az erre vonatkozó nyilatkozatot. A korlátozás csupán annyi, hogy amennyiben egy hónap 20. napjáig elvégezzük ezt, akkor legkorábban a következő hónap első napján vehetünk föl díjmentesen készpénzt. Amennyiben kicsúszunk ebből az időszakból, akkor pedig egy hónappal később válik számunkra ingyenessé a pénzfelvétel.

Aki élni akar ezzel a lehetőséggel, mindenképpen nyilatkoznia kell a bankja felé, még akkor is, ha csak egy bankszámlával rendelkezik. Amennyiben több egyenleget is vezet, akkor azok közül egyet kell kiválasztania, és csak arra lehet érvényes az ingyenes pénzfelvétel. Jó hír viszont, hogy ezt követően nem csak a számlát vezető pénzintézet, hanem bármelyik bank automatájából ingyenessé válik a készpénz megszerzése.


Fotó: FreeDigitalPhotos