Jump to content

10 jel, ami szerint kiégtél a munkádban

2014. 02. 21. 00:00

Emlékezz vissza arra, hogy milyen voltál évekkel ezelőtt, amikor elkezdtél dolgozni! Lelkes voltál, és úgy érezted, a legjobbnak kell lenned? Nem sajnáltad az idődet és az energiádat, csak az volt a fontos, hogy a munkád tökéletes legyen? És most ezt a képet hasonlítsd össze a mostani önmagaddal! Úgy érzed, hogy valami megváltozott az évek alatt? Lehet, hogy kiégtél a munkádban? Íme ennek a 10 leggyakoribb jele.

1. Kimerültség

A kiégés egyik legnyilvánvalóbb jele, ha folyamatosan fáradtnak érzed magad. Olyan érzés, mintha minden energia eltűnt volna belőled. A kimerültség megnyilvánulhat érzelmi, mentális vagy fizikai téren egyaránt. Talán egy hosszabb-rövidebb szabadság újult energiával tölthet fel. A kérdés az, hogy ez mennyi időre elegendő.

2. Eltűnt a motiváció

Ha többé már semmi sem lelkesít, és nem érzed azt a belső ösztönző erőt sem, ami előrelendítene a munkádban, nagy valószínűséggel kiégtél. Egyre lassabban ébredsz reggelente, és egyre nehezebben veszed rá magad, hogy bemenj dolgozni? Ez is a motiváció hiánya miatt van.

3. Frusztráció, cinizmus és más negatív érzelmek

Már nem érdekel, hogy mit és hogyan csinálsz a munkádban, és mindenből kiábrándultál? Egyre pesszimistább vagy? Időnként természetesen mindenki tapasztal magán negatív érzelmeket, de van egy pont, amin túl ez már problémát okozhat.

4. Koncentrálási problémák

A krónikus stressz és a kiégés hatására csökkenhet a figyelmed. Amikor az embert stressz éri, a figyelme beszűkül, és csak arra tud koncentrálni, ami zavarja, ingerli, veszélyezteti. Ez rövid távon segít, hogy megküzdjünk a problémával, ám ha a stressz folyamatosan fennáll, a koncentrálás problémát okozhat.

5. Csökken a munkateljesítményed

A munkakedvünk és motivációnk kissé hullámzó lehet: a nyaralás után például nagyon nehéz újra ráhangolódni a munkára. Gond akkor van, ha ezt nem követi megújulás. Gondold végig, hogy nem teljesítesz-e kevesebbet, mint néhány évvel korábban!

6. Problémák a kollégákkal, családtagokkal

Jóval több konfliktusod van másokkal, mint korábban? Vagy épp ellenkezőleg: jóval visszahúzódóbbá váltál? Mindkettő a kiégés jele lehet.

7. Nem törődsz magaddal

A kiégés sok egészségtelen szokás okozója lehet: dohányzás, ivás, mozgás hiánya, egészségtelen ételek fogyasztása, kevés alvás. Nyugtatókat vagy altatókat kell szedned, hogy elaludj, vagy rengeteg kávét kell innod, hogy ébren maradj a munkahelyeden? Ez mind azt jelzi, hogy kiégtél.

8. Folyton a munkára gondolsz

Ha a nap minden percében a munkára vagy a munkahelyi problémákra gondolsz, nem tudsz kikapcsolódni és kipihenni a nap során átélt stresszt. Hogy kipihend magad, felejts el minden munkahelyi problémát, amikor nem dolgozol.

9. Megelégedettség hiánya

Nincs okod panaszkodni, mégsem vagy megelégedve az életeddel? Ez is a kiégés egyik jellemző tünete.

10. Egészségügyi problémák

A hosszan tartó, krónikus stressz hosszú évek alatt komoly egészségügyi problémákat és betegségeket okozhat. Ilyenek az emésztési problémák, a szívbetegség, a depresszió vagy az elhízás. Úgy előzheted meg ezek kialakulását, hogy figyelsz és vigyázol magadra.


Fotó: FreeDigitalPhotos