Jump to content

3 százalék felett nőttek a reálbérek tavaly

2014. 02. 21. 00:00

A tartósan alacsony, 1,7 százalékos infláció mellett 3,1 százalékos volt a reálbér-növekedés tavaly, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatóját értékelve.

A KSH tájékoztatása szerint tavaly a nemzetgazdaságban a bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkeresetek 4,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az újabb reálbér-emelkedés kedvezően hat a családok anyagi helyzetére, ami tovább segíti a lakossági fogyasztás növelését, és ezen keresztül a gazdaság bővülését.

Az NGM hangsúlyozta azt is: a kormány sikeres foglalkoztatáspolitikai intézkedései, például az Első Munkahely Garancia Program, a lakhatási támogatás vagy a kkv-k munkahelyteremtését támogató pályázat megmutatkoznak a statisztikákban is, egy év alatt 34 ezerrel nőtt a versenyszféra 5 fő feletti vállalkozásainál alkalmazásban állók száma.

A foglalkoztatás növekedése mellett a bérek adóterheinek mérséklődése, a minimálbéremelés, valamint a rezsicsökkentés hatása kedvező a lakosság anyagi helyzetének stabilizálódására. Mindez a kormányzat sikeres gazdaságpolitikáját mutatja, amely szerint a növekedés 2014-ben meghaladhatja a 2,0 százalékot is - közölte az NGM.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net