Jump to content

Spórolós lesz a gyerek felnőttként, ha nem kap zsebpénzt

2014. 02. 25. 00:00

Azok a gyerekek, akik rendszeresen kapnak zsebpénzt a szüleiktől, jóval kisebb valószínűséggel lesznek felnőttként megfontoltak anyagi téren, mint azok, akik megdolgoznak a zsebpénzükért – állapította meg egy nemrég megjelent kutatás.

A felmérést az évenként elvégzett Brit Háztartási Panelvizsgálat (British Household Panel Survey) keretében készített körülbelül 10 ezer interjú elemzése alapján végezték. Az 1997-ben, 2001-ben és 2005-ben megkérdezett 11 és 15 év közötti gyerekeket pénzügyi viselkedési szokásait vizsgálták. A kérdésekre adható válaszok a „félreteszem a pénzem, hogy később vásárolhassak belőle valamit", a „félreteszem a pénzem, és nem költöm el", illetve az „azonnal elköltöm a pénzem" voltak. A kutatók több mint 6 ezer válasz alapján vonták le a gyermekek pénzügyi szokásaira vonatkozó következtetéseiket.

Eszerint a gyerekek közel negyede (22 százalék) azonnal elkölti a pénzét, és egyáltalán nem tesz félre. A válaszadók több mint egyharmada (36 százalék) mondta azt, hogy a szülei és ő maga is spórol, míg a válaszadók 13 százaléka vallotta azt, hogy sem a szülei, sem ő nem tesz félre soha pénzt.

A felmérés eredményei szerint, ha egy fiatal zsebpénzt kap, csökken annak az esélye, hogy a gyerek spóroljon, míg a részmunkaidős munkának köszönhetően nagyobb eséllyel tesz félre pénzt a fiatal. Az eredmények szerint, ha a zsebpénz egyetlen százalékkal növekszik, 22 százalékkal csökken az esély arra, hogy a fiatal pénzt tegyen félre.

A kutatás megállapítja azt is, hogy a szülők pénzügyi szokásai és a gyerekeik pénzzel kapcsolatos viselkedése között nem fedezhető fel közvetlen kapcsolat, bár az eredmények szerint a szülők pénzügyi optimizmusának köszönhetően csökken az esély arra, hogy a gyerek spóroljon.

A vizsgált több mint 4 ezer 16 és 26 év közötti fiatal közel egyharmada tett félre pénzt gyermekként és fiatal felnőttként egyaránt. Ha valaki gyerekként megtanul pénzt félretenni, 18 százalékkal nagyobb esélye van arra, hogy felnőttként is spórolni fog – állapítja meg a tanulmány.

A kutatás eredményeiből jól látszik, hogy már egész fiatal korban meg kell tanulnia a gyereknek a pénzzel bánni, csak így van arra lehetőség, hogy felnőttként tudatosan és felelősséggel kezelje a saját pénzügyeit. Eszerint ha valakinek már gyermekkorban megtanítjuk a tudatos pénzügyi döntések meghozatalához szükséges alapvető szabályokat, akkor nagy valószínűséggel felnőttként is ezen irányelveket követi majd az anyagiak terén. Ha azonban ezeket az alapvető szabályokat nem sajátítja el valaki már fiatalon, nagy esély van arra, hogy felnőttként sem alkalmazza azokat.


Fotó: FreeDigitalPhotos