Jump to content

Stressztesztre kötelezi a pénzintézeteket a kínai banki hatóság

2014. 04. 04. 00:00

Az egész bankrendszerre kiterjedő stresszvizsgálatok várhatók Kínában, miután jelentős mértékben nőtt az ország pénzintézeteinek rosszhitel-állománya az elmúlt években.

A sanghaji értékpapír-piaci szaklap, a Sanghaj Csengcsuan Pao pénteki száma szerint a vizsgálatokat a kínai banki szabályozó bizottság (CBRC) rendelte el. A hatóság a tesztek pontos kereteiről nem adott tájékoztatást, közleménye szerint annak célja a bankrendszer valós "egészségi állapotának" felmérése, az egyes bankok kockázatainak tisztázása, s szükség esetén kezelési tervek előkészítése. A stressztesztek elrendelése ugyanakkor a CBRC részéről a bankok hitelképességét illető aggályokat is mutatja - jegyzi meg a lap.

A kínai pénzintézetek nem teljesítő hitelállománya 2013 végére kétéves csúcsra, a teljes kintlévőség egy százalékára nőtt. Az állomány további növekedését valószínűsítik az elemzők a gazdaság általános lassulása nyomán, miközben az állomány nagysága a nemzetközi összehasonlításban továbbra is alacsonynak számít.

A szabályozó hatóság a pénzintézetek számára a tartományok és a túlkapacitásokkal küszködő iparágak képviselőinek, így az ingatlan- és az acélipari cégek folyósított hitelek visszafogását rendelte el. A CBRC a bankok kintlévőségeinek fokozott felülvizsgálatát, a rossz hitelek óvatos kezelését is szorgalmazta.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net