Jump to content

Amit meg kell tenned a 30-as éveidben

2014. 04. 09. 00:00

A harmincas éveidben jársz, de nem vagy benne biztos, hogy mindent jól csinálsz? Összegyűjtöttük, hogy mi az, amit nem érdemes halogatnod.

Takarékoskodás

Végre vége az egyetemnek, főiskolának, és már nem a szüleidtől kapott zsebpénzből kell megélned. Miután a saját lábadra álltál, és dolgozni kezdtél, már rajtad múlik, hogy mire költöd a fizetésedet. Eldöntheted, hogy egyik hónapról a másikra szeretnél-e élni, és elkölteni a havi fizetésedet még a következő megérkezése előtt, vagy elkezdesz félretenni a későbbiekre. Nem tudhatod, hogy alakul az életed, éppen ezért érdemes pénzügyi tartalékkal neki vágni a jövőnek. Ha korábbról még van diákhiteled, most itt az ideje rendezni a számlát. Ne görgesd magad előtt évekig ezt a terhet!

Megtakarítás

Ha úgy döntöttél, hogy takarékoskodsz, és már van is egy kisebb-nagyobb összeg a számládon, érdemes azt minél okosabban befektetni. Ha okosan döntesz, és jó helyre teszed a pénzed, biztonságban lesz, és közben kamatozni fog, hogy amikor szükséged lesz rá, felhasználhasd azt. Lekötheted a pénzed többek között bankbetétben, vásárolhatsz kötvényt, részvényt, köthetsz életbiztosítást, befektetheted a pénzed befektetési alapban, vagy vásárolhatsz ingatlant, autót.

Kezdj el gondoskodni a nyugdíjas éveidről!

Nagyon távolinak tűnhet már most a nyugdíjas évekre gondolni, de hidd el, valójában nem az. Nem tudhatod, hogy alakul az életed, milyen álláslehetőségeid lesznek, nem jön-e egy váratlan betegség. Ha már a harmincas éveidben elkezdesz gondoskodni a jövődről, biztos lehetsz abban, hogy minden tőled telhetőt megtettél. Szabadulj meg minél hamarabb a tartozásaidtól, gondoskodj egy lakásról, ahol lakhatsz (akár nyugdíjas éveidben is). Emellett köthetsz nyugdíjbiztosítást is, amely amellett, hogy kiszámítható bevétel lesz a későbbiekre, adójóváírást is biztosít a számodra.

Figyelj az egészségedre!

Van még egy dolog, amit nem szabad halasztgatnod: figyelj az egészségedre! Könnyen megbánhatod ugyanis később, ha most felelőtlen vagy. Vállalj felelősséget a tetteidért: ne rombold az egészségedet káros szenvedélyekkel, étkezz egészségesen, mozogj rendszeresen, és menj el a szükséges szűrővizsgálatokra! Ne utólag bánd meg, hogy nem cselekedtél időben!

Építsd a karrieredet!

Évekig tanultál és küzdöttél azért, hogy sikeres lehess a munka világában. Itt az ideje learatni a babérokat! Keresd meg a hozzád és a képességeidhez leginkább illő állást, és ha megtaláltad, tégy meg minden tőled telhetőt! Így a későbbiekben is minden lehetőséged meglesz arra, hogy sikeres legyél.

Magánélet

Ám a szakmai siker csak az egyik feltétele a boldog életnek. A magánéletben ugyanúgy szükség van a sikerre, mint a munka területén. A kiegyensúlyozott, boldog családi életet is ezekben az estekben alapozhatod meg.


Fotó: FreeDigitalPhotos