Jump to content

Több beruházást terveznek a kkv-k egy felmérés szerint

2014. 04. 26. 00:00

A beruházási hajlandóság és a jövőbe vetett bizalom is jelentősen javult a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) körében a tavalyihoz képest - derül ki a Budapest Bank anyavállalata, a GE Capital hét európai országban végzett kutatásából. A magyar cégek 30 százalékkal több beruházást terveznek az idén, főként az üzemi berendezések megújítása, illetve cseréje várható.

A felmérés szerint a magyar vállalkozások 2013-ban a tervezetthez képest 15 százalékkal több befektetést valósítottak meg, összesen 2237 milliárd forint értékben. Az idén folytatódhat a növekedés, a hazai cégek a tavaly megvalósulthoz képest 30 százalékkal több beruházást terveznek. A kkv-szektor összberuházási értéke így az év végére a cégek várakozásai szerint 2910 milliárd forintot tehet ki - ismertette a Budapest Bank pénteki közleményében. Ez jelentős javulás, mert 2012-ben a megvalósított beruházások összértéke csak 1683 milliárd forint volt. Egy magyar kkv átlagosan 13,2 millió forintot fordított korszerűsítésre tavaly, ez az összeg idén 17,2 millió forint lehet.

A kutatás szerint látványosan javult a jövőbe vetett bizalom is. Míg egy évvel ezelőtt a vizsgált országok közül egyedül a magyar vállalatoknak volt negatív jövőképe, 2014-re a mutató pozitívba fordult, elérte a plusz 10 százalékot, vagyis jelentősen nőtt a gazdasági kilátásokat optimistán látó cégvezetők száma.

Nőtt a külső körülmények alakulásába vetett bizalom is. A cégeknek már csak kevesebb, mint fele hivatkozik a bizonytalan gazdasági környezetre a befektetések legfőbb akadályaként, ami 14 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtti érték. A fellendülés a foglalkoztatásban is érezteti hatását, a cégek több mint egyharmada szándékszik idén új munkaerőt alkalmazni, ezzel csaknem 51 ezer új munkahelyet tervezve, ami 5 százalékos éves növekedést jelent. A vállalkozások az idén is termelőeszközökbe fektetnének a legtöbbet, összesen 1866 milliárd forintot költenének üzemi berendezések vásárlására, kétszer annyit, mint tavaly. Több mint 60 százalékkal, 638 milliárd forintra nőtt a haszongépjárművekre szánt összeg az előző évhez képest. Ugyanakkor az IT szoftvereken és az irodai eszközökön spórolnának a cégek, ezekre feleannyit szánnak ebben az évben.

A legnagyobb arányt továbbra is azok a vállalkozások képviselik, amelyek tervezett beruházásaikat a meglévő berendezések amortizációjával indokolták, de nőtt azok száma is, amelyek meglévő eszközeiket korszerűsítenék a hatékonyság és a nagyobb termelési kapacitás érdekében.

A tervezett fejlesztéseket a magyar kkv-k egyharmada uniós forrásból, csaknem ugyanennyi pedig saját tőkéből kívánja megvalósítani. Banki hiteleket a vállalkozások 14 százaléka venne igénybe, ez az arány azonban a nagyobb, 50-249 dolgozót foglalkoztató cégek körében jóval magasabb, 25 százalék - áll a közleményben.

A felmérés a GE Capital rendszeresen végzett kutatási tevékenysége keretében készült, az Egyesült Királyság, Olaszország, Németország, Franciaország, Lengyelország, Csehország és Magyarország összesen 2292, 2-249 dolgozót foglalkoztató kis- és középvállalkozása körében. Az idén január közepe és február közepe között 330 hazai céget kérdeztek meg.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net