Jump to content

A kormány módosíthatja az adósságkibocsátás ütemtervét

2014. 04. 28. 00:00

A magyar kormány módosíthatja az adósságkibocsátás ütemtervét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntése után, hogy augusztus elsejétől a kéthetes MNB-kötvény kéthetes betétté alakul át - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a Wall Street Journal napilapnak küldött elektronikus leveléből.

"A Magyar Nemzeti Banknak a döntése, hogy megváltoztatja a monetáris politikai eszköztárát, segíti a magyar kormány gazdaságpolitikai célkitűzését, a forintban denominált adósságfinanszírozás növelését" - írta az NGM az amerikai napilapnak. A magyar kormány most először kommentálta az MNB előző heti bejelentését.

A monetáris tanács döntése értelmében 2014. augusztus elsejétől a kéthetes MNB-kötvény kéthetes lejáratú betétté alakul át. Balog Ádám, a jegybank alelnöke április 24-én elmondta, a cél, hogy a jegybank saját eszköztárával is támogassa a belső források felé fordulást, az ország külső sérülékenységének csökkentését.

Mivel a külföldi pénzpiaci szereplők számára nem lesz elérhető az MNB-betét - szemben az MNB-kötvénnyel -, ezért fokozatos átrendeződés mehet végbe: a Magyarországon jelenlévő kereskedelmi bankok a központi bankkal szembeni követeléseket, az MNB-kötvényeket, állampapírokra válthatják.

Az NGM hétfői levele szerint Magyarországon az adósságkibocsátás ütemterve változhat, hogy elkerülhető legyen "a forintban denominált államkötvények piacának túlterhelése a várhatóan nagyobb banki kereslet miatt". A minisztérium szerint a külföldi devizában jegyzett államadósság arányának csökkentése mérsékelheti a külföldi pénzpiacokról származó sebezhetőséget és a refinanszírozási kockázatokat. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) azonnal publikálja az adósságkibocsátás módosított menetrendjét, amint megtörténtek a változtatások. Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese előző héten úgy nyilatkozott, hogy az ÁKK rugalmasan és felkészülten fogadja a központi bank döntéséből eredő változásokat.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net