Jump to content

Az adósság 4 veszélyes aspektusa

2014. 04. 30. 00:00

A felelősségteljes hitelfelvétel a pénz kezelésének mindennapos dimenziója, melytől nem szabad idegenkedni. Mégis egy háztartás fenntartása, a bevételek és kiadások közötti egyensúly megtalálása komoly kihívások elé gördítheti a mindennapok hőseit is.

Az ING harmadik nemzetközi megtakarítási felmérése során több mint 13000 embert kérdeztek meg 13 európai országban adóóságaikról és a felmerülő problémákról. Az eredmények több dimenzóban is hasznosak lehetnek az érdeklődőknek, de kedvcsinálóként kigyűjtöttük a legérdekesebb a 4 dilemmát a kutatás eredményei közül:

Az adósok 18%-a nincs tisztában azzal, pontosan mekkora összeggel is tartozik. Pedig adósságaink pontos számon tartása elengedhetetlen a hosszú távú egyensúly fenntartásához.

A megtakarításokkal rendelkezők 52%-ának van hitelkártya tartozása. Ami azért meglepő, mert még a takarékos emberek is gyakran a drága és gyors kölcsönök csapdájába esnek.

A diplomás és doktori címmel rendelkező adósok 15%-a nem tartja számon pontosan mekkora összeggel is tartozik. Amely azt mutatja, hogy a pénzühgyi tudatosság gyakran nem a végzettség fügvénye.

A családi és baráti közegnek tartozó adózók 30%-a titkolt már el vásárlást szeretteitől. Hiszen pénzügyi döntéseinket gyakran még a hozzánk legközelebb álló emberekkel sem osztjuk meg, mert félünk egyet nem értésüktől.

A kutatásról bővebben az Ezonomics oldalán olvashat.